Pokeraar die met Joran speelde

Patrick van der Eem is even niet op zijn bedrijf. Na zes maanden undercoverwerk voor Peter R. de Vries heeft de tv voorrang. En daarna wil hij zijn leven terug.

Patrick van der Eem

Het personeel van de Almelose vestiging van Pirtek heeft werkgever Patrick van der Eem sinds gisteren niet meer gezien, alleen via de televisie. „Hij was wel wat vaker weg de laatste tijd, nu weten we waarom”, meldt een collega.

Gisteravond sprak Van der Eem op tv bij Pauw & Witteman over de undercoveroperatie die hij met Peter R. de Vries en diens redactieteam uitvoerde. Ze leidde tot een met de verborgen camera opgenomen verklaring van Joran van der Sloot over wat er met de vermiste Natalee Holloway is gebeurd.

De op Curaçao geboren Van der Eem meldde dat hij het „zijn plicht als burger” achtte het mysterie rondom de verdwijning van de Amerikaanse Holloway op Aruba te ontrafelen. Zijn broer woont nog steeds op de Antillen. „Het had lang genoeg geduurd, voor Aruba, voor Nederland, voor Beth [de moeder van Natalee].”

Van der Eem wist zo’n zes maanden geleden in het casino in Nijmegen contact te leggen met Van der Sloot, die Holloway na een avondje stappen als laatste had gezien. „Hé, matong”, had hij hem gegroet. Matong betekent moordenaar. „Joran vond het geweldig.” Ze hadden wat gepraat en Van der Eem had hem zijn telefoonnummer gegeven. Twee dagen later belde Van der Sloot hem.

Van der Eem wist zijn vertrouwen te winnen door hem vaak te bellen, rondjes met hem te rijden en met hem te pokeren. „En we komen allebei van Aruba, wij spreken de taal. Ik denk dat dat heeft geholpen”, aldus Van der Eem.

Van der Sloots advocaat, Bert de Rooij, had zijn cliënt even daarvoor bij Nova nog afgeschilderd als een gokverslaafde die geld nodig had, en daarom gevoelig was voor het aanbod van een succesvolle zakenman om als stroman in criminele zaken snel geld te verdienen. „Ik heb een spel met hem gespeeld, ik heb gezegd dat we wiet zouden gaan kweken”, aldus Van der Eem. „Maar ik heb geen wietkwekerij”, benadrukte hij.

Aanvankelijk zocht Van der Eem contact met de politie. Op tv zei hij dat hij „er een telefoontje aan had gewaagd”, maar had opgehangen toen het te lang duurde. „Ik kwam in de juridische molen terecht.” Daarna stapte hij naar de misdaadverslaggever, die al vaker aandacht besteedde aan de zaak-Holloway.

Van der Eem, die op Riverparc woont, een onderdeel van recreatiegebied Rhederlaag in het Gelderse Lathum, heeft een strafblad. Hij is tweemaal veroordeeld. „De laatste keer toen ik twintig was.” De afgelopen veertien jaar heeft hij „alleen nog een bekeuring gekregen hier en daar”.

De Vries wist van de veroordelingen, de directie van Pirtek Benelux niet. „Zakelijke antecedenten worden nagetrokken, geen strafzaken”, vertelt Martin Melkert, directeur van het Pirtek-hoofdkantoor. Het litteken in Van der Eems gezicht is het gevolg van een vechtpartij met een mes toen hij twintig was, zei hij gisteravond. Bij Pirtek dachten ze dat het door een auto-ongeluk kwam.

Van der Eem begon in 2003 als franchisenemer voor Pirtek, een bedrijf dat hydraulische slangen repareert. Hij heeft zeven man in dienst. Het is de best draaiende Pirtek-vestiging in de Benelux, volgens een woordvoerder.

Van der Eem vertelde de directie van Pirtek enkele weken geleden dat hij met De Vries werkte aan de zaak-Holloway. Melkert: „Ik heb er gemengde gevoelens bij. Aan de ene kant is het te prijzen, aan de andere kant heb ik liever niet dat een franchisenemer zich zo uit. Ik ken hem als een keurige jongen, niet zoals ik hem bij Joran op tv heb gezien.”

Van der Eems vader, Leo van der Eem, was ook franchisenemer. Hij had negen McDonalds-vestigingen in en rond Nijmegen. In 2000 is hij met pensioen gegaan.

Intussen houdt Van der Eem zich onbereikbaar. Zijn personeel heeft twee A4’tjes met namen van mensen, vooral journalisten, die hem willen spreken. „Het heeft mij zes maanden gekost, nu wil ik graag mijn leven terug”, zei Van der Eem. Pirtek verwacht dat hij binnenkort zijn werk hervat.