Oud-politieman na lekken vrijgesproken

De rechtbank in Amsterdam heeft oud-politieman Sjaak K. gisteren vrijgesproken van het lekken van vertrouwelijke politie-informatie. Volgens de rechtbank is een belangrijk deel van het vergaarde bewijs onrechtmatig verkregen. Na uitsluiting van die informatie bleef er onvoldoende bewijsmateriaal over voor een veroordeling van K.

Ook twee medeverdachten van Sjaak K., diens broer Jan en oud-agent Hans van E., werden voor het lekken vrijgesproken. Van E. werd wel veroordeeld tot zes maanden cel voor het hebben van een wietplantage. Het Openbaar Ministerie, dat drie jaar celstraf had geëist tegen Sjaak K., gaat in hoger beroep.

De vrijspraak van Sjaak K. en zijn medeverdachten is een grote tegenvaller voor het Openbaar Ministerie en de Rijksrecherche die al sinds 2003 onderzoek doen naar het weglekken van zeer vertrouwelijke politie-informatie naar de onderwereld.

Sjaak K., die als rechercheur van de Amsterdamse politie en de Nationale Recherche jarenlang betrokken was bij onderzoeken naar de top van de Amsterdamse onderwereld, kwam in het voorjaar van 2005 in beeld, naar aanleiding van zijn contacten met Hans van E., een oud-collega uit Amsterdam. In het dossier zit een foto van Hans van E. met Dino S., een van de voortvluchtige kopstukken uit het Amsterdamse milieu. S. wordt gezien als een handlanger van Willem Holleeder.

Nadat in het najaar van 2005 de vermoedens over het lekken van informatie door Sjaak K. toenamen, besloten justitie en de Rijksrecherche tot het opzetten van een val waarbij K. heimelijk onjuiste vertrouwelijke informatie kreeg toegespeeld. Uit het onderzoek, waarbij de auto van Sjaak K. was geprepareerd met afluisterapparatuur en ook de mobiele telefoon van K. zelf als microfoon diende, bleek dat Sjaak K. deze informatie deelde met Hans van E.

Volgens de rechtbank was er sprake van verdacht handelen, maar hebben politie en justitie een aantal fouten gemaakt bij het toepassen van bijzondere opsporingsmiddelen, zoals het direct afluisteren met de telefoon van K. Ook is in strijd met de regels een reeks vertrouwelijke gesprekken tussen Van E. en zijn raadsman in het dossier opgenomen.