Organisatie Dakar biedt alternatieve rally aan

De organisatie van de Dakar Rally heeft gisteren de Rally van Centraal Europa aangeboden als alternatief voor de in januari afgeblazen woestijnrally door Noord-Afrika. De rally door Hongarije en Roemenië vindt plaats van 20 tot en met 26 april en is 3.000 kilometer lang.

De rally is niet gepresenteerd als definitieve vervanger van de beruchte Dakar Rally. De Amaury Sport –Organisation (ASO) komt over enkele weken met de plannen voor Dakar 2009. Het is niet bekend of die rally de Sahara zal doorkruisen. In januari werd de rally afgelast uit vrees voor terreuraanslagen in Mauritanië.

Alle grote fabrieksteams, zoals Mitsubishi, BMW, Volkswagen en KTM, hebben volgens ASO hun deelname aan de Rally van Centraal Europa toegezegd. De wedstrijd begint in Boedapest en eindigt na een omweg door Roemenië aan het meer van Balaton in Hongarije. „Het is een zeer gevarieerd en technisch parkoers”, aldus ASO. De helft van de route bestaat uit klassementsproeven.

De Rally van Centraal Europa is de eerste uit de Dakar Series, een nieuwe reeks rally’s die het certificaat van de ASO krijgen. Dat wil zeggen dat deze wedstrijden wat opzet en organisatie betreft vergelijkbaar zijn met de legendarische Dakar Rally: een sterk deelnemersveld, een veilig parkoers en veel aandacht van de media.

Aanvankelijk wilde ASO de serie pas in 2009 introduceren, maar door het afgelasten van de echte Dakar Rally is het initiatief een jaar naar voren gehaald. Het is de bedoeling dat meer internationale rally’s aan de Dakar Series worden toegevoegd. (ANP)