Olivant haakt af in strijd om Northern Rock

Investeringsmaatschappij Olivant heeft zich gisteravond op het laatste moment teruggetrokken uit de biedingsstrijd om de noodlijdende Britse hypotheekbank Northern Rock.

Daarmee blijven alleen de biedingen over van een consortium onder leiding van Virgin-baas Richard Branson en een intern reddingsplan van het management van Northern Rock.

Northern Rock, de vijfde hypotheekbank van Groot-Brittannië, kwam in augustus in de problemen door de kredietcrisis. Klanten van de bank vreesden dat de bank failliet zou gaan en wilden massaal hun spaargeld opnemen. Dat leidde tot de eerste run op banktegoeden in 140 jaar. De Britse overheid heeft sindsdien 25 miljard pond (33 miljard euro) in de bank gestopt om faillissement te voorkomen.

Olivant stapte uit de biedingenstrijd omdat ze niet wilde garanderen dat het de 25 miljard pond aan belastinggeld die in Northern Rock gestopt is, binnen drie jaar kan terugbetalen. Het fonds wilde daar vijf jaar de tijd voor hebben.

Beleggers vrezen dat ook Virgin en het interne team niet aan die voorwaarden kunnen of willen voldoen. De koers van Northern Rock daalde scherp na het afhaken van Olivant. Mocht geen van de bieders aan de voorwaarden voldoen, dan kan Northern Rock altijd nog (tijdelijk) genationaliseerd worden. Dat heeft niet de voorkeur van de overheid, omdat die dan zelf opdraait voor de aflossing van de miljardeninjecties.

Het Virgin-consortium (met daarin ook de investeerders Toscafund en First Eastern) is van plan om 1,25 miljard pond (1,7 miljard euro) aan nieuw kapitaal in de bank te pompen en wil een belang van 55 procent in Northern Rock nemen. „We willen de bank zo snel mogelijk stabiliseren en haar herbouwen tot een gewaardeerde en goed lopende bank onder de Virgin-vlag”, aldus Brian Pitman van Virgin. Pitman zou de baas worden van het nieuwe Northern Rock, dat hernoemd zal worden tot Virgin Bank.

De 1,25 miljard pond moet opgebracht worden door Virgin Money (daar zou 250 miljoen pond bijeengebracht worden), de Virgin groep (500 miljoen pond) en een aandelenemissie van 500 miljoen pond. Bestaande aandeelhouders zouden 4,7 aandeel krijgen voor elk aandeel dat ze nu bezitten.

Beleggers zijn niet blij met het voorstel van Virgin, omdat dat een verwatering van de waarde van aandelen tot gevolg heeft. De twee hedgefondsen RAB Capital en SRM Global, die samen 18 procent van Northern Rock in bezit hebben, zouden tegen het Virgin-bod willen stemmen. RAB liet aan persbureau Reuters weten het bod van het interne managementteam te zullen steunen. Dat bod bestaat uit een aandelenemissie van 500 miljoen pond waarmee de kapitaalpositie van Northern Rock moet worden versterkt.

Meer over Northern Rock op www.nrc.nl/northernrock