Milaan in de ban van voetbaltalent

Ze zijn achttien en zeventien en voetballen nu al als de allergrootsten.

De doelpunten van Pato en ‘Supermario’ doen zelfs Ronaldinho even vergeten.

Alexandre Pato. Foto AFP Pato A.C. Milan's Brazilian forward Pato gestures as he celebrates after scoring his second goal during AC Milan vs Genoa, Italian serie A football match at San Siro stadium in Milan, 27 January 2008. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI AFP

Wie is het grootste voetbaltalent van Italië? Alexandre Rodrigues da Silva (Pato), 18 jaar, Braziliaan en aanvaller van AC Milan. Of Mario Balotelli Barwuah, 17 jaar, Ghanees en aanvaller van Inter Milaan. Getuige een populariteitsverkiezing van het sportdagblad La Gazzetta dello Sport van vorige week is Balotelli de beste.

De beelden van de doelpunten en artistieke hoogstandjes van Pato en ‘Supermario’ zijn overal te zien, op televisie en op het internet. Vorige week woensdag was Balotelli de uitblinker in het bekerduel Juventus-Inter (2-4). Niet alleen door zijn twee goals, maar ook door zijn snelle acties, explosieve schijnbewegingen en fraaie passes. Pato heeft sinds hij op 1 januari speelgerechtigd is voor de Italiaanse eerste divisie, in zes wedstrijden vijfmaal gescoord. Het hadden er ook acht kunnen zijn.

Afgelopen zondag schonk Pato in Florence Milan de overwinning tegen Fiorentina. Hij maakte een kwartier voor het einde het enige en dus winnende doelpunt. Kort daarna viel de jonge Braziliaan op zijn schouder. Hij werd per brancard van het veld gedragen. De Belgische clubarts Jean-Pierre Meersseman vreest dat Pato twee tot drie weken niet kan spelen. Morgen zou hij anders hebben gedebuteerd in het Braziliaanse elftal.

Voorzitter Silvio Berlusconi van AC Milan heeft al geroepen dat hij dertig doelpunten per seizoen verwacht van Pato. En toen had hij alleen nog maar video-opnamen gezien. Over een transfer van Ronaldinho van Barcelona naar Milan wordt niet meer gesproken. Milan-trainer Carlo Ancelotti: „Pato is beter, sneller, maakt meer doelpunten en past beter in een team. Pato is het beste wat Milan de laatste tien jaar is overkomen.”

Pato (Portugees voor eend) is afkomstig uit Pato Branco. Op zijn derde werd hij lid van de lokale voetbalschool. Op zijn elfde kwam hij op een voetbalinternaat in Porto Alegre. Op zijn dertiende tekende hij een contract bij Nacional. Afgelopen zomer werd hij voor 22 miljoen euro gekocht van Internacional Porto Alegre, waarmee Pato op 17-jarige leeftijd de wereldbeker voor clubs won. Met het Braziliaanse elftal onder 20 jaar won hij de wereldtitel. Real Madrid en Chelsea grepen naast de krullenbol. De club van Pato wilde minimaal 32 miljoen euro, maar moest genoegen nemen met 22 miljoen.

Drie weken geleden vormde Pato samen met zijn landgenoten Kaká en Ronaldo de aanval van Milan in de wedstrijd tegen Napoli. Milan won met 5-2, Ronaldo en Kaká eenmaal, Pato tweemaal. Vorige week versloeg Milan Genoa met 2-0, tweemaal Pato.

Het antwoord van stadgenoot Internazionale is Mario Balotelli Barwuah, geboren in Palermo uit Ghanese ouders. Bij de jeugd onder 17 jaar scoorde hij voor Lumezzane (nabij Brescia, waar hij sinds zijn tweede opgroeide bij pleegouders ) 19 doelpunten in 18 wedstrijden. Barcelona testte hem drie jaar geleden. Manchester United zocht contact. Maar zijn broers zagen hem liever in Italië spelen. In 2006 tekende Mario een contract bij Inter. Hij werd wekelijks uitblinker en topscorer bij de Inter-jeugd. Vorige week trokken ruim 10.000 Interfans naar het jeugdtoernooi van Viareggio. Balotelli scoorde en glorieerde.

In december 2007 maakte Mario zijn debuut in het eerste elftal. Drie dagen later scoorde hij in het bekerduel met Reggiana tweemaal. Italiaanse kranten waren lyrisch.

Balotelli heeft uitnodigingen voor het Ghanese elftal afgeslagen. Hij wil Italiaan worden. Maar pas in augustus als hij 18 wordt, kan hij een Italiaans paspoort krijgen. De Italiaanse media blijven Supermario en Pato de hemel in prijzen. Bondscoach Roberto Donadoni, oud-Milan, zei: „Er zijn tegenwoordig zo veel prachtige voetballers, van Pirlo, Ronaldinho en Cristiano Ronaldo tot Kaká. Wat ik gezien heb van Pato en Balotelli grenst aan het hemelse”.

Bekijk acties van Pato en Balotelli op nrc.nl/sport