Les één: houd een schuin oog op Missouri

Vandaag, ‘Super Tuesday’, houden 24 Amerikaanse staten voorverkiezingen in de race om het Witte Huis. Welke staten verdienen extra aandacht? En wat bepaalt de uitslag?

Camera’s, kandidaten, verslaggevers – ze zullen vandaag, Super Tuesday, in groten getale aanwezig zijn in Californië.

De westelijke staat, met zijn losse levensgevoel en innovatieve economie (de zesde van de wereld), heeft verreweg de meeste delegatieleden te vergeven. En deze delegatieleden bepalen op de partijconventies, komende zomer, wie de Republikeinse en Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen wordt.

Bij de Republikeinen gaat het nog tussen koploper John McCain, senator uit Arizona, en ex-gouverneur Mitt Romney van Massachusetts. Die strijd lijkt nu vrijwel beslist. Na zijn zege in Florida, vorige week, heeft McCain een voorsprong van zo’n twintig procentpunt in de peilingen genomen. „Ik neem aan dat ik de nominatie van de partij krijg”, zei hij afgelopen weekeinde.

Bij de Democraten is de helderheid nog ver te zoeken. In nationale peilingen leidt senator Hillary Clinton van New York, maar Barack Obama, senator uit Illinois, loopt de laatste weken steeds verder in. Clinton staat gemiddeld vijf procentpunt voor, een week geleden was dat nog circa tien procentpunt.

Super Tuesday zit ingewikkeld in elkaar dit jaar. Zo ingewikkeld dat niemand verbaasd moet zijn als de uitslag van Californië uiteindelijk minder belangrijk is dan het nu lijkt. Hetzelfde gaat vermoedelijk op voor andere staten met relatief veel delegatieleden – New York, Illinois, New Jersey, Massachusetts, Georgia.

Daarom is het nuttig, te midden van de stortvloed aan uitslagen die vanavond (vannacht in Nederland) binnenkomt, voortdurend een schuin oog te houden op Missouri. In die nogal behoudende staat, midden in het land, zullen relatief weinig cameraploegen zijn. Geen van de kandidaten brengt er de verkiezingsavond door. Maar wie de uitslag van Missouri kent, kan redelijk inschatten wat de voorkeuren van de Amerikaanse kiezer zijn: sinds 1900 heeft de staat slechts éénmaal (1956, Eisenhouwer) niet op de winnaar van de presidentsverkiezingen gestemd.

Bill en Hillary Clinton hebben de laatste weken vele bezoeken aan de staat afgelegd. En wie zich afvraagt waarom Obama de laatste weken zo vaak wordt omringd door een blonde dame van middelbare leeftijd: zij is Claire McCaskill, senator uit Missouri.

Tussenstand: in de laatste peilingen in Missouri gaat McCain ruim op kop. Clinton en Obama staan er vrijwel gelijk.

Les 2 tot en met 5: pagina 4

Dilemma’s: pagina 7