Leerlingenaantal op islamscholen daalt

Rotterdam. Het leerlingenaantal van de islamitische scholen in Nederland is vorig jaar voor het eerst gedaald. De 46 basisscholen en twee middelbare scholen telden in het jaar 2006/2007 5 procent minder leerlingen dan in het schooljaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs. De daling heeft vooral de scholen getroffen die negatief in het nieuws zijn geweest. Zo zag het Islamitisch College Amsterdam, een middelbare school, het aantal leerlingen met 15 procent afnemen. Deze school werd in het jaarlijkse onderzoek van dagblad Trouw vermeld als slechtste middelbare school van Nederland. Directeur Yassin Hartog van de Islamitische Scholen Besturen Organisatie denkt niet dat de islamitische scholen in een negatieve spiraal zijn beland. ”De daling treft vooral de scholen waar het bestuurlijk slecht ging, of waar het schortte aan de kwaliteit”, zegt hij. Uit onderzoek blijkt dat er, op basis van behoefte van ouders, plaats is voor 100 islamitische basisscholen.