KPN schrapt 2.000 banen extra tot 2010

KPN gaat de komende drie jaar 2.000 banen extra schrappen, bovenop de 2.500 die al zouden verdwijnen. Dit is onderdeel van de nieuwe strategie van het telecombedrijf, die omzet en winst na jaren van stabiliteit weer moet doen groeien.

Dat kondigde KPN vanochtend aan bij de presentatie van de jaarcijfers. Het gaat vooral om monteurs en andere medewerkers die het telefoonnetwerk van KPN beheren. Het telecombedrijf is bezig met de aanleg van een nieuw netwerk dat grotendeels bestaat uit glasvezel en minder onderhoud vergt.

Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten, maar volgens topman Ad Scheepbouwer weten de betrokken werknemers al tijden dat hun baan onzeker is. In 2005 kondigde het bedrijf al een banenreductie van 8.000 aan en sindsdien worden medewerkers aangespoord zich op hun toekomst binnen het bedrijf te beraden en zich zonodig op een andere baan voor te bereiden.

Uit de cijfers van KPN blijkt dat het bedrijf zijn doelstellingen voor 2007 ternauwernood heeft gehaald. De omzet kromp autonoom met 0,8 procent, de winst zonder belastingen, rente en bijzondere posten met 0,6 procent. Met een beetje goede wil kan dit worden geïnterpreteerd als de ‘stabiele resultaten’ die het bedrijf begin 2007 beloofde. Inclusief de overname van ICT-bedrijf Getronics bedroeg de omzet 12,6 miljard euro, de nettowinst was 2,6 miljard.

KPN maakte vanochtend ook bekend diverse onderdelen van Getronics te zullen afstoten. Vandaag kondigde het bedrijf aan Getronics Australië voor een onbekend bedrag te hebben verkocht. In Nederland staat de afdeling te koop die ICT-diensten biedt aan klanten in de zorg en overheid, net als het onderdeel dat software voor bedrijven ontwikkelt. Samen zijn zij goed voor 800 miljoen euro omzet. KPN vindt dat de onderdelen te ver afstaan van de rest van het bedrijf en verwacht zo een deel van de aankoopprijs van Getronics terug te verdienen.

Voor 2010 legt KPN zich vast op een omzetgroei tot boven de 15 miljard en een groei van de winst zonder belastingen, rente en bijzondere posten tot meer dan 5,5 miljard. Beleggers toonden zich enthousiast over deze doelstellingen en maakten KPN vanochtend tot de op een na hoogste stijger op de beurs. Rond 12 uur noteerde het fonds 12,67 euro, een stijging van 2,5 procent.

Offensieve koers: pagina 17