Kameroen en Egypte naar halve finales

Kameroen en titelverdediger Egypte hebben zich gisteren geplaatst voor de halve finales van de Afrika Cup, die donderdag worden gespeeld. Kameroen had een verlenging nodig om Tunesië met 3-2 uit te schakelen, Egypte versloeg met 2-1 het verrassend sterke Angola.

Titelverdediger Egypte speelt overmorgen in de halve eindstrijd tegen Ivoorkust, dat zondag met 5-0 te sterk was voor Guinee. Egypte-Ivoorkust is een herhaling van de finale van de laatste editie van de Afrika Cup in 2006. Egypte won toen in eigen land het Afrikaanse landentoernooi. Het won de strafschoppenserie met 4-2 nadat in de wedstrijd niet was gescoord.

De Japanse scheidsrechter Yuichi Nichimura hielp Egypte gisteren een beetje door een omstreden strafschop toe te kennen voor een handsbal. Hosni Abd Rabou liet de Angolese doelman Lama kansloos. Angola kwam vier minuten later al op gelijke hoogte, na een prachtig afstandsschot van Manucho, het jonge talent dat volgend seizoen verhuist naar Manchester United. Nog voor de rust bracht Amr Zaki met een gelukje Egypte opnieuw op voorsprong. Na de pauze kreeg Manucho nog enkele mooie kansen, maar Angola wist niet meer langszij te komen.

Kameroen, dat het toernooi in de groepsfase begon met een 4-2 nederlaag tegen Egypte, nam in de kwartfinale tegen Tunesië snel een voorsprong. Stephane Mbia kopte uit een voorzet van Mohamadou Idrissou zijn ploeg naar 1-0. Even later krulde Geremi de bal fraai uit een vrije trap in het doel.

Tunesië gaf zich niet gewonnen. Nog voor rust scoorde het ook vanuit een vrije trap, dankzij Chaouki ben Saada. Negen minuten voor tijd viel de gelijkmaker voor het team van de voormalige Franse bondscoach Roger Lemerre. Een mooi actie van de sterke Sabeur Ben Frej werd afgerond door Yassine Chikhaoui.

Toch was de zege voor de Ontembare Leeuwen van bondscoach Otto Pfister. Na twee minuten in de verlenging scoorde Mbia opnieuw. Barcelona-aanvaller Samuel Eto’o maakte deze keer geen doelpunt. Toch benadrukte Pfister dat zijn team makkelijk het doel vindt. „Vijf tegen Zambia, drie tegen Soedan en nu opnieuw drie tegen Tunesië, dat is geen toeval.” Zijn collega Lemerre prees vooral de fysieke paraatheid van de tegenstander. „Alle spelers zijn heel erg sterk, dat maakt Kameroen een moeilijk te kloppen tegenstander.”

Kameroen speelt zijn halve finale tegen het organiserende land Ghana, dat in de kwartfinale Nigeria versloeg met 2-1. De laatste twee edities van de Afrika Cup werden gewonnen door het gastland. In 2004 was dat Tunesië.