Kamer: controle op lawaai Schiphol faalt

Er moet een geheel nieuwe methode komen om bewoners te beschermen tegen overlast van Schiphol. Het huidige systeem van geluidsnormering werkt niet. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

De discussie over wel of geen uitbreiding van de luchthaven verzandt volgens Kamerleden in een ‘rapportenoorlog’, waarbij het parlement zijn controlerende taak niet meer kan uitoefenen. „Het is zo complex geworden”, zegt Tweede-Kamerlid Paul Tang (PvdA). „De deskundigen zijn het niet met elkaar eens en dan moeten wij als politiek zeker een beslissing kunnen nemen over de ‘routespreidingsmodellen’. Dit systeem is failliet en minister Eurlings is de curator.”

Maarten Haverkamp van het CDA stelt dat het huidige systeem te rigide is en niet voldoet aan de belangrijkste voorwaarden: een goede bescherming van burgers tegen geluidsoverlast en hoe ze dat ervaren en de ontmoediging van milieubelastend vliegen.

Volgens Tang zijn alle betrokkenen in de Schiphol-discussie „met de beste bedoelingen” in een systeem gevangen geraakt. „Daar moeten we uitbreken”. De huidige methode van geluidsmetingen werd rond 2000 ingevoerd door PvdA, VVD en D66 omdat de oude methode te ingewikkeld was geworden. Toenmalig voorzitter van een adviescommissie over de geluidsnormen, hoogleraar Guus Berkhout, stapte in 2002 op omdat hij negatief oordeelde over het nieuwe systeem, maar naar eigen zeggen werd tegengewerkt door Verkeer en Waterstaat.