Italië stevent af op vervroegde verkiezingen in april

Het is niet gelukt om in Italië een interim-regering te vormen die de kieswet aanpast. Senaatsvoorzitter Franco Marini heeft zijn opdracht daartoe gisteravond teruggegeven aan president Giorgio Napolitano.

Naar verwachting zal Napolitano vandaag of morgen het parlement ontbinden, waarna binnen zeventig dagen verkiezingen worden gehouden. Als meest waarschijnlijke verkiezingsdatum worden 6 en 13 april genoemd.

„Ik heb alles geprobeerd, maar ben op een ondoordringbare muur gestuit”, aldus Marini. Vier dagen heeft hij tientallen politieke en maatschappelijke delegaties ontvangen. „De wil om de kieswet te wijzigen is er”, zegt Marini, „maar men is het niet eens over de manier waarop dat moet gebeuren”. De huidige kieswet geeft kleine partijen onevenredig veel macht, waardoor het land moeilijk bestuurbaar is.

Doorslaggevend voor het mislukken van Marini’s missie is de weigering van Silvio Berlusconi om mee te werken. „Eerst verkiezingen en dan de kieswet wijzigen”, zo luidt Berlusconi’s standpunt. Zijn centrum-rechtse coalitie Huis van de Vrijheid staat volgens de laatste peilingen 12 procentpunten voor op centrum-links.

„Een gemiste kans”, noemde de teleurgestelde president Giorgio Napolitano het mislukken van de formatieopdracht. Hij hoopte, na de val van het kabinet-Prodi op 24 januari, steun te vinden voor de noodzakelijke kieswetwijziging.

Berlusconi krijgt te maken met een nieuwe uitdager: Walter Veltroni, burgemeester van Rome en leider van de nieuwe Democratische Partij, een fusie van La Margherita en Democraten van Links. Ondanks de achterstand in de peilingen ziet Veltroni kansen: „Aanvankelijk geloofde ook niemand in Barack Obama.”