Internet Weblog van de dag

Toch niet ‘gezwogen’ Fragmenten van de verborgen camera uit het televisieprogramma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever van gisteravond Beeld SBS 6 SBS 6

Gezwogen. Ewoud Sanders schrijft in zijn weblog over taal, Woordhoek, onder meer over het woordgebruik van Joran van der Sloot:„Inhoudelijk vond ik de uitzending schokkend. De manier waarop Joran over Natalee sprak was aanstootgevend, ook als je verdisconteert dat hier een zelfingenomen, egocentrische puber indruk probeerde te maken op iemand die zich eerder had gepresenteerd als een doorgewinterde wiethandelaar. Joran sprak volkomen zonder mededogen of respect. Slechts een enkele keer zag ik enige verlegenheid in zijn ogen („misschien was ze inderdaad niet dood”), maar voor de rest klonk het allemaal even oprecht als gewetenloos. We kwamen opeens terecht in de straattaal van Aruba, met veel fockings, met een sms’je dat begon met de woorden „hey swa” (hé gast, goser), met uitdrukkingen als luister dit, dat is monster (gaaf), dat is vies (vet, cool, te gek) en je ergens geen conjo (geen reet) van aantrekken.Volgens de hoofdofficier van justitie op Aruba is Joran van der Sloot zeer intelligent, maar toch niet intelligent genoeg om het werkwoord zwijgen correct te vervoegen, want vol trots vertelde hij dat hij tot nu toe in verhoren op cruciale momenten had gezwogen.Die stilte is nu verbroken met een knal die nog lang zal nagalmen.”

Lees meer over taal en taalgebruik op nrc.nl/woordhoek