Ik bleef gewoon mails sturen

De Alert Zebra

Naam: Anke PadmosLeeftijd: 55Uitvinding: zebrapad met knipperverlichting (Alert Zebra)Geïnvesteerd: circa 50.000 euro

Hoe kwam u op het idee voor de Alert Zebra?

„Ik kijk rond in steden. Ik kom dan tot een gesprek met mijn zakenpartner, en daar kwam dit idee uit.”

U hebt uw uitvinding niet in uw eentje ontwikkeld?

„Ik werk samen met Mees Drevijn. Hij heeft een adviesbureau voor vormgeving en communicatie. Drevijn is de motor; hij heeft de hele ontwikkeling op zich genomen. Ik heb zelf een centrum voor bewustzijnsontwikkeling, waar mensen bij elkaar komen om de zin van het leven in te zien. Als ze zich bewuster worden van hun situatie, begrijpen ze hoe de wereld in elkaar zit. Drevijn en ik zijn al heel lang vrienden. We hebben ook een kantoor in hetzelfde gebouw.”

En hoe kwam u bij zebrapaden?

„Het contact over het zebrapad ontstond zo’n drie jaar geleden. In de media waren veel berichten over ongelukken en doden die op zebrapaden vielen. De heer Drevijn en ik hebben toen een visie ontwikkeld. Dat is een wisselwerking geweest.”

Hoe werkt de Alert Zebra?

„In het asfalt is ledverlichting aangebracht, op zo’n anderhalve meter van het zebrapad. Op de stoep zitten sensoren, die een voetganger waarnemen. Zolang de voetganger op het zebrapad is, knippert de verlichting.

Hoeveel heeft u geïnvesteerd?

„Aan manuren hebben wij er zeker 30.000 à 35.000 euro ingestoken, misschien zelfs wel 50.000 euro.”

En nu is er een pilot in Rotterdam?

„Ik stuurde mailtjes. Eerst krijg je niks terug, maar ik bleef gewoon mails sturen. Uiteindelijk werden we uitgenodigd voor een gesprek. Donderdag wordt een proefzebrapad geopend op de Westblaak in Rotterdam. Het blijft drie maanden liggen. Ik ga interviews houden met weggebruikers om te evalueren hoe het werkt.

Hoeveel wil u ermee verdienen?

„Nou, dat mensen zich meer bewust worden van hun gedrag. Ik vind het raar dat voetgangers zomaar klakkeloos oversteken, zij hebben ook verantwoordelijkheid. Kijk de wereld in, hoofd omhoog! Dat zou ik willen zeggen.”

Oké, en hoeveel wil de heer Drevijn ermee verdienen?

„O ja, u bent van het geld hè? Nou, zo’n zebrapad kost 30.000 euro. Kijk hoeveel gemeentes er zijn, en tel uit je winst. Maar voor 2 miljoen euro willen we het concept ook verkopen.”

Ewout Lamé

    • Ewout Lamé