Iberdrola verdedigt zich tegen overname door Frans concern

De Spaanse stroomproducent Iberdrola werpt een verdedigingswal op tegen een mogelijke overname door het Franse energieconcern EDF. Volgens de Spaanse krant Cinco Días heeft het bedrijf de zakenbank Morgan Stanley ingehuurd om de verdediging te leiden en wordt er gezocht naar een ‘Spaanse oplossing’: een consortium van Spaanse investeerders geleid door het bouwbedrijf ACS dat in het aandelenkapitaal van Iberdrola moet stappen.

Sinds vorige week wordt Iberdrola belaagd door EDF, dat eigendom is van de Franse staat. Het bedrijf zou met ACS (dat een belang heeft van 7,7 procent in Iberdrola en een optie op nog eens 5,2 procent) in gesprek zijn om gezamenlijk een bod te doen op Iberdrola, dat een beurswaarde heeft van ruim 46 miljard euro. Dat verontrustte topman Ignacio Sánchez Galán. Op een bijeenkomst in Spanje stelde hij dat er „plannen zijn om Iberdrola op te splitsen en in delen te verkopen”. De aandeelhouders zouden daar niet bij gebaat zijn.

Naast ACS zou Iberdrola, de grootste windenergieproducent ter wereld, ook in gesprek zijn met de Spaanse zonnepanelenfabrikant Solaria. In Groot-Brittannië, waar Iberdrola actief is met Scottisch Power, werden vorige week de stroomtarieven verhoogd in een poging het aandeel te versterken, waardoor een overname duurder werd. EDF-topman Pierre Gaddoneix lijkt voorlopig echter niet op te geven. Tegenover de Franse krant Le Figaro stelde hij gisteren dat EDF „geen haast” heeft en dat „het overnamegevecht rond Iberdrola wel eens 18 maanden kan gaan duren”.

Gaddoneix moet wel rekening houden met beschermingsconstructies bij een vijandelijke overname. De statuten van Iberdrola beperken het stemrecht van individuele aandeelhouders tot maximaal 10 procent van alle stemgerechtigde aandelen. Bij een bod in contanten moet tweederde van de aandeelhouders toestemmen geven om de restricties op te heffen. Bij een bod deels in contanten en deels in aandelen is dat drievierde van de aandeelhouders.

Daarnaast laat de Spaanse wetgeving op dit moment niet toe dat een buitenlands bedrijf waarin de staat een belang heeft een Spaanse onderneming overneemt. Mogelijk kan een overname ook tegenstand verwachten van Brussel. EDF zou met Iberdrola erbij een zeer sterke positie op de Britse markt krijgen, waartegen eurocommissaris Kroes van Mededinging bezwaar zou kunnen maken. Iberdrola onthoudt zich van commentaar omdat er nog geen concreet bod is.