Help! Wanneer was ik voor het laatst vrolijk?

Zo’n half miljoen Nederlanders lijden aan een winterdepressie.

Lichttherapie zoals bij hotel Okura zou helpen. Maar het zomergevoel duurt maar even.

In Groningen krijgen patiënten met een winterdepressie lichttherapie. De vrouw op de foto is overigens geen patiënt. (Foto Deborah Roffel) Fotografie Deborah Roffel 06-45224516 Info@deborahroffel.com Winterdepressie - Loopbaanpagina 16-1-2008 of de 23ste. Betreft lichttherapie. Gefotografeerd in het UMCG te Groningen - Afdeling Psychologie. Psycholoog Y.meesters was mijn contactpersoon. Roffel, Deborah

Er hangen donkere, grijze wolken boven Amsterdam deze vrijdagmiddag. In tram 12 kijken mensen zwijgend voor zich uit.

Halte Scheldestraat. Zodra de deuren openen, word ik overvallen door een ijskoude wind. Ik kruip in mijn jas en erger me aan hoe iedereen zich door de tramdeuren naar binnen propt. Mijn humeur verslechtert. En het was al niet zo best deze week. Wanneer was ik eigenlijk voor het laatst vrolijk? Oh nee, ik kan het me niet herinneren!

Zou het? Lijd ik ook aan de ‘winterblues’: het sombere en lusteloze gevoel tussen september en maart, waar volgens de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) 1,5 miljoen Nederlanders last van hebben?

We zullen zien. Na een stukje lopen doemt de plaats van bestemming op. Hotel Okura Amsterdam, een van de plekken waar je het sombere wintergevoel kunt bestrijden met lichttherapie. Een half uurtje kijken in een lamp die tussen de 2.500 en 10.000 lux (eenheid van verlichtingssterkte) kan schijnen, moet helpen.

En lichttherapie werkt, althans volgens dr. Ybe Meesters van de RUG. In zijn polikliniek Winterdepressies worden tussen de 250 en 300 patiënten met een winterdepressie (de zwaardere vorm van winterblues, waar ongeveer een half miljoen Nederlanders aan lijden) per jaar geholpen met lichttherapie. Daarbij kijken ze drie kwartier per dag in een 10.000 lux-lamp om een gebrek aan zonlicht te compenseren. Na een week is 70 tot 80 procent van de patiënten van hun klachten verlost, legt Meesters uit. „Mensen die soms niet meer willen leven in de winter, gaan na een week gewoon weer aan het werk.”

Mensen zoals Geerhard Holtkamp. Hij heeft na intensieve lichttherapie naar eigen zeggen zijn depressie overwonnen. Hij handelt nu in lampen zoals die bijvoorbeeld bij Hotel Okura worden aangeboden. „Bij de staalfabriek waar ik voorheen werkte, was ik vaak futloos, kon me niet concentreren”, vertelt Holtkamp. „Ik was erg prikkelbaar en snel kwaad op collega’s. Mijn baas snapte niet dat ik in de winter zo volstrekt anders was dan in de zomer. Ik was jong, net verhuisd en pas vader. Ik dacht dat het aan de stress lag.” Een lamp naast zijn bureau zorgt er nu voor dat hij in de winter voldoende licht krijgt.

In Hotel Okura is lichttherapie al onderdeel van de ‘executive health club’. De lamp staat daar naast een massagestoel opgesteld. Ik word uitgenodigd om het eens aan den lijve te ondervinden. Op aandringen van een masseur krijg ik er zelfs een ‘aardbeien-bananensapje’ bij. Want: „Het gaat om het hele pakket mijnheer. Zullen we u eens lekker in het zonnetje zetten?”

Na een kwartier staren in de lamp vanuit een massagestoel die keihard mijn rug ‘masseert’, is nog weinig te merken. Ik voel me eerder slaperig, maar dat komt volgens de masseur doordat ik als journalist vast niet zo veel stress heb.

Na een half uur begin ik me toch langzaam steeds vrolijker te voelen. Het felle licht werkt een beetje hypnotiserend. Het geeft in combinatie met het aardbeien-bananensapje een zomers gevoel. Heel even voelt de health club van Hotel Okura als een zomers terras. Dat gevoel verdwijnt overigens weer vrij snel als ik de hotel-lobby verlaat en door de ijskoude wind weer terug in mijn jas kruip.

Ook voor voormalig winterdepressiepatiënt Geerhard Holtkamp was alleen lichttherapie niet genoeg om zijn sombere gevoel weg te nemen. Hij moet vooral vaak buiten zijn. Zijn baan bij een staalfabriek zegde hij daarom op. „Dat was een donker hol, geen wonder dat het misging”, vertelt hij. „Ik heb er nu, naast mijn lampenhandel, een baantje bij in de zomer. Als tuinman.”

De health club kost 15 euro per persoon per dag. Meer informatie via okura.nl.