Filmmuseum herstelt drie unieke films van Saito

AMSTERDAM, 5 febr. Het Filmmuseum in Amsterdam blijkt de enige overgebleven exemplaren van The Man Beneath (1919), His Birthright (1918) en The Courageous Coward (1919) met de Japanse acteur Sessue Hayakawa in de hoofdrol. ”We wisten dat we de films hadden, maar niet dat ze zo uniek waren”, zegt een woordvoerder van het museum. Hayakawa werd beroemd als kolonel Saito in The Bridge on the River Kwai (1957) van David Lean. Hij was in de jaren 1910 de eerste niet-blanke Hollywoodster en filmproducent. ”Vrijwel al zijn films uit die tijd zijn verloren gegaan. The Man Beneath is compleet in het Filmmuseum aanwezig, van His Birthright missen twee actes en van The Courageous Coward is slecht één acte aanwezig. Hoewel de gevonden films dus niet allemaal compleet zijn, is besloten ze te conserveren door ze over te zetten op een nieuwe drager. Ook krijgen ze tussentitels met samenvattingen. Op 16 maart zijn Hayakawa`s films te zien in het Filmmuseum.