Felle ruzie in Belgrado over relatie met EU

Lijfwachten van de Servische minister voor Kosovo, Slobodan Samardzic, voetballen terwijl hun baas in een Kosovaars dorp overlegt met Kosovo-Serviërs. Foto Reuters Security guards of Serbia's Minister for Kosovo Slobodan Samardzic pass time as he talks to Serbs in the isolated village of Bica February 4, 2008. REUTERS/Damir Sagolj (SERBIA) REUTERS

Binnen de Servische regering is een felle ruzie losgebarsten over de relatie met de Europese Unie. Eén minister zei gisteren te verwachten dat de regering nog deze maand ten val komt.

Aanleiding voor de ruzie is het politieke akkoord dat de Europese Unie Servië aanbiedt. Het document kwam gisteren in Belgrado aan. Het voorziet onder andere in een versoepeling van het visumregime, de intensivering van de politieke dialoog en steun van de EU voor Servië om te kunnen voldoen aan de voorwaarden voor een stabilisatie- en associatie-overeenkomst, de eerste stap op weg naar een Servisch EU-lidmaatschap.

De twee pro-Europese partijen binnen de coalitieregering, de Democratische Partij (DS) van de zondag als president herkozen Boris Tadic, en G17 Plus, willen het politieke akkoord op 7 februari in Brussel door vicepremier Djelic (DS) laten ondertekenen. Maar de derde partij in de regering, de Democratische partij van Servië (DSS) van premier Vojislav Koštunica, wil daar niets van weten. Minister van Onderwijs Zoran Loncar (DSS) hekelde de EU omdat zij het document heeft toegestuurd één dag na de verkiezingsoverwinning van Tadic. Hij noemde dat „een vorm van chantage”. Vojislav Koštunica zei dat als Servië het document tekent, het het het eerste land is dat „indirect” Kosovo erkent.

Koštunica – een van de twee Servische politici die president Tadic nog niet met zijn herverkiezing heeft gefeliciteerd – liet gisteren weten eerst juridisch advies in te winnen over de vraag of de regering het naar het parlement moet sturen. Volgens het Servische blad Blic zoekt Koštunica naar een juridisch argument om het niet te hoeven tekenen. Binnen de Servische regering hebben DS en G17 Plus een meerderheid.

Het Servische blad Politika noemde de vraag of het document moet worden getekend „een eerste test voor de stabiliteit van de regering en de eerste aanwijzing voor de consequenties van de presidentsverkiezingen voor de relaties binnen de regerende coalitie”.

De Servische minister van Infrastructuur, Velimir Ilic – een bondgenoot van Koštunica en de tweede politicus die Tadic niet heeft gefeliciteerd – zei gisteren dat de Servische regering voor „een diepe crisis” staat en deze maand nog kan vallen over interne meningsverschillen over Kosovo, de vraag wat Servië moet ondernemen tegen landen die Kosovo erkennen en het politieke akkoord met de EU. (VIP)