Eis: 8 jaar celstraf na mislukte aanslag

Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend 8 jaar celstraf geëist voor de mislukte moordaanslag op Cor van Hout in 2000. Justitie houdt de 52-jarige Joegoslaaf Maruf M. en de 43-jarige Nederlander Nico V. verantwoordelijk voor de aanslag op de Heinekenontvoerder.

De twee verdachten hebben vlak na de aanslag in de nacht van 20 op 21 december 2000 al een aantal maanden in voorarrest gezeten samen met John Mieremet, de veronderstelde opdrachtgever van de aanslag. Indertijd kreeg Justitie de zaak niet rond en werden de verdachten vrijgelaten.

Van Hout werd in Amstelveen beschoten met een scherpschuttersgeweer dat later, met DNA-sporen, werd teruggevonden in een sloot. Ook afgeluisterde telefoongesprekken van de verdachten deden vermoeden dat zij bij de zaak betrokken waren. Intertijd was dat echter onvoldoende bewijs.

Vorig jaar vonden justitie en politie aanvullende bewijsmateriaal in andere onderzoeken naar de Amsterdamse onderwereld. Het gaat daarbij met name om getuigenverklaringen over Mieremet, die eind 2005 in Thailand werd vermoord.

De mislukte moordaanslag op Cor van Hout was volgens het Openbaar Ministerie een reactie op de liquidatie van Sam Klepper, die in oktober 2000 werd doodgeschoten. Klepper was de criminele partner van John Mieremet.

Uit verschillende onderzoeken naar de Amsterdamse onderwereld blijkt dat Klepper en Mieremet een hoogoplopende ruzie hadden met Cor van Hout. Over de aanleiding bestaan verschillende verhalen, maar het lijkt erop dat zij streden om de hegemonie in de Amsterdamse onderwereld. Van Hout's zwager en mede Heinekenontvoerder Willem Holleeder kozen in dat conflict de kant van Klepper en Mieremet. Cor van Hout werd in 2003 alsnog vermoord. Deze zaak werd volgens officier van justitie De Vries vervolgd omdat dit soort schietpartijen „de rechtsorde schokken”.