Eilandjes opspuiten voor de jetset

Een Nederlandse baggeraar maakte 300 eilanden voor de sjeik van Dubai.

Vooralsnog is minder dan de helft verkocht aan de internationale jetset.

In het hartje van de winter zonnebaden op het strand van Nederland is weer een stapje dichterbij. Baggeraar Van Oord heeft in Dubai het landwinningsproject The World opgeleverd. Dat maakte het Nederlandse bedrijf zondag bekend.

Vijftien sleephopperzuigers, speciale baggerschepen, van Van Oord zijn ruim vier jaar bezig geweest om 320 miljoen kubieke meter zand uit de zee te winnen en op te spuiten. Het resultaat: 300 eilanden in de vorm van de continenten, vier kilometer uit de kust van Dubai in de Arabische Golf.

Het schaalmodel van de aarde meet in totaal negen bij zeven kilometer. De jetset die straks op de eilanden vakantie komt vieren, wordt beschermd tegen woeste golven door een golfbreker van 27 kilometer, de langste ter wereld, waar Van Oord 34 miljoen ton steen in verwerkte.

„Al het zand en steen is gestort”, zegt een woordvoerder van Van Oord. „Maar als eigenaren de vorm van hun eiland een beetje willen bijwerken dan is dat mogelijk. Terraforming heet dat.”

Het project bestaat uit vier soorten kunstmatige eilanden. De aan de periferie gelegen eilanden bieden het maximum aan privacy en toegang voor „megajachten”, zoals dat in het projectplan wordt beschreven. De resorteilanden zijn bedoeld voor luxueuze spa’s en resorts „van wereldklasse”. Daarnaast komen er ook eilanden voor grote hotels en appartementencomplexen, en winkeleilanden.

Het is niet gemakkelijk om een privé-eiland te bemachtigen. Elk jaar stuurt projectontwikkelaar Nakheel vijftig uitnodigingen aan prominente zakenlieden en beroemdheden. Frank de Baat,oprichter van AA Properties, een Nederlandse makelaar actief in Dubai: „Als een klant van ons geïnteresseerd is, moeten wij een heel klantprofiel bij Nakheel indienen. Het is bijna een soort sollicitatieprocedure.” Rocker Rod Stewart, Hollywoodkoppel Brad Pitt en Angelina Jolie en voormalig Formule 1-kampioen Michael Schumacher zouden al een zandbank hebben gekocht. Nu alle eilanden zijn opgespoten, mogen de eigenaren beginnen met de bebouwing.

Hamza Mustafa, projectleider van The World, maakte onlangs bekend dat slechts 45 procent van de eilanden is verkocht. Een kaart op de website van Nakheel laat zien dat Noord-Amerika, Australië, en Antarctica bijna volledig zijn verkocht. In Afrika en Zuid-Amerika staat nog veel leeg.

Een eiland is niet goedkoop. Bin Hu, een Chinese zakenman, betaalde recentelijk 28 miljoen dollar om het eiland Shanghai te kopen. „Maar”, zegt Frank de Baat, „Voor 580.000 euro heb je een studio van 85 vierkante meter. De losstaande villa’s beginnen bij 1,3 miljoen”.

Het project is één van de ideeën van sjeik, miljardair en heerser van Dubai, Mohammed bin Rashid al Maktoum. Dubai beschikt niet of nauwelijks over waardevolle grondstoffen maar probeert zich door opzienbarende projectontwikkeling, als The World en het nabijgelegen Palm Island, aantrekkelijk te maken voor rijke buitenlandse zakenmensen en toeristen.

Nederlandse bedrijven profiteren daarvan. „Het hele Midden-Oosten is belangrijk voor ons bedrijf”, zegt de woordvoerder van Van Oord. Het bedrijf schat dat 35 procent van de totaalomzet, 1,5 miljard euro in 2006, uit de Arabische wereld komt. „En een groot deel daarvan komt uit Dubai. ”