Eigen partij daagt Mugabe uit

In de strenge tradities van de Zimbabweaanse regeringspartij Zanu PF, heeft de voormalige minister van Financiën Simba Makoni (57) vanochtend het ondenkbare gedaan. Hij heeft zich beschikbaar verklaard als presidentskandidaat tijdens de komende verkiezingen eind maart. In zijn 28 jaar aan de macht in Zimbabwe, is de zittende president Robert Mugabe nog nooit eerder zo openlijk uitgedaagd vanuit zijn eigen partij. „Ik aanvaard de oproep”, zei Makoni vanochtend op een persconferentie. „Ik ben beschikbaar voor de functie van president.”

Makoni staat bekend als een hervormer binnen de regering. Hij was een van de weinige ministers die zich de afgelopen jaren durfden uit te spreken tegen het wanbeleid van zijn partij en de gewelddadige drijfjacht op blanke boeren.

De internationale gemeenschap ziet hem als een sleutelfiguur die Zimbabwe uit de economische crisis en het internationale isolement kan halen. „Het lijden in dit land is het gevolg van falend nationaal leiderschap. Verandering in de leiding zal andere veranderingen teweeg brengen”, zei Makoni vanochtend. De voormalige minister sprak zich ondermeer publiekelijk uit tegen de gedwongen halvering van alle prijzen in de winkels, die sinds vorig jaar juli tot grote tekorten heeft geleid. Economen schatten dat de inflatie in Zimbabwe momenteel meer dan 15.000 procent op jaarbasis bedraagt, sommigen denken zelfs 150.000 procent.

Makoni weet zich gesteund door een voormalige legergeneraal die alom wordt gezien als de meest invloedrijke figuur binnen de strijdkrachten. De echtgenoot van deze Solomon Mujuru, Joyce Mujuru, is de huidige vicepresident van Zimbabwe. Het is in Zimbabwe publiek geheim dat Mugabe en de Mujuru’s sinds vorig jaar hooglopende ruzie hebben.

„Mensen binnen de regeringspartij zeggen nu tegen Mugabe: genoeg is genoeg”, zei Eddie Cross, econoom van de oppositiepartij MDC. De oppositie zelf gaat ook hopeloos verdeeld de verkiezingen in. De positie van leider Morgan Tsvangirai wankelt door interne rivaliteit. Nieuw verlies bij de verkiezingen betekent waarschijnlijk dat Tsvangirai zich als partijleider terug zal moeten trekken.