Eenzaam in het donkere, koude Spitsbergen

De eenzaamheid van Thomas Cave van Georgina Harding (Anthos, €19,95) is indrukwekkend volgens Margot Engelen. ‘Georgina Harding is een Britse reisboekenauteur die opeens na haar 50ste indrukwekkend debuteert met een roman over een mens die, ergens op een onmenselijke plek, diep in zichzelf reist. De eenzaamheid van Thomas Cave gaat over een eenzame overwintering in 1616- 1617 op een eilandje bij Spitsbergen. Dat verblijf is de inzet van een weddenschap van een eigenwijze zeeman met de rest van de bemanning op zijn walvisvaarder. Er wordt veel gejaagd, wat soms walgelijke beelden oplevert. Zo gaan de walvisjagers zich „even vermaken” met het doodknuppelen van een kudde zeehonden, waarbij een van hen een zeehondenjong levend vilt en dan voor de grap terugzet in het water, waar het dan kronkelend rond zwemt „in zijn rode pakje”. Gruwelijk, maar met dit incident wijst de schrijfster vooruit naar een doodgeboren baby die een cruciale rol in het leven van Thomas Cave speelt. Harding slaagt er voortreffelijk in de eenzaamheid van Thomas Cave invoelbaar te maken. Door de onmenselijke kou en het gebrek aan licht raakt de man in een trage roes van verbijstering, waarin hij alleen nog maar bidt en hakken snijdt van hout.’