Een droommeisje, en zo lekker bot

In de televisieserie The Sarah Silverman Program lijkt de hoofdpersoon een droommeisje.

Maar ze is iemand die overal een probleem van kan maken.

Sarah Silverman en buurman Brian (Brian Posehn) (Foto Comedy Central) Comedy Central

Met haar gave trekken en lange haren is ze een knap joods prinsesje, geboren voor een fijn leven van vrolijke pleziertjes en een heel klein beetje verdriet.

Tot ze haar mond opendoet. Dan is Sarah Silverman (37) de grofste Amerikaanse komiek van dit moment. Ze speelde op televisie onder meer in Saturday Night Live en de Larry Sanders Show en had kleine rollen in veel films, waarvan School of Rock (2003) de bekendste is. Ze treedt ook op als stand-up comedian.

In de tv-serie The Sarah Silverman Program, die nu op Comedy Central te zien is, draait het helemaal om de combinatie van haar uiterlijk en van wat ze doet en zegt.

Neem de volgende situatie. Bij de tennisbaan vragen ze haar naam. Ze mag niet binnen omdat ze geen lid is. Sarah Silverman in frisse tenniskleertjes weet wel beter, de reden is haar joodse naam. Later in het café klaagt ze tegen haar zus en vrienden over discriminatie. Een zwarte ober hoort haar zeggen dat joden het meest te lijden hebben in deze wereld. De ober: „Joods zijn is niet het moeilijkste wat er is. Wat dacht je van zwart zijn?”

„Hebben de zwarten de Holocaust meegemaakt?”

„Nee, maar wel vierhonderd jaar slavernij.”

„Wat zielig dat jullie zo geweldig leerden zingen en leuke muziek maken, terwijl wij de moorddouche kregen.”

Zo gebruikt Sarah Silverman haar onschuldige uiterlijk om bot, grof en grensverleggend te zijn. Het gesprek met de zwarte ober resulteert in een actie waarin Sarah met zwart geschminkt gelaat de straat opgaat om te ondervinden hoe het is om in hedendaags Californië neger te zijn. Natuurlijk wordt ze beledigd en belaagd door onschuldig uitziende blanke bejaarden. Als ze vlucht in een kerk en enthousiast gaat meezingen met het zwarte koor wordt ze ook daar weggejaagd.

Ook buiten haar tv-serie schrikt Sarah Silverman nergens voor terug. Ze heeft het al een paar keer moeilijk gehad met pers en publiek. Zo gebruikte ze in een talkshow eens een scheldwoord voor Aziaten (‘chinks’) en toen ze in september 2007 de MTV Video Music Awards presenteerde waarin Britney Spears haar gênant mislukte dansact opvoerde, gaf ze de zangeres nog tijdens de uitzending de volle laag. „Wow, ze is geweldig. Ik bedoel, ze is 25 jaar oud, en heeft alles al bereikt wat ze in haar leven zal bereiken.”

Sarah Silverman gebruikt in de tv-serie haar eigen naam. Haar echte zus Laura speelt haar zus Laura. De serie gaat echter niet over haar eigen leven, maar over een verwende, werkeloze kleuter van tussen de twintig en dertig jaar. Ze hangt op de bank, liefkoost haar lelijke hondje, gaat om met de twee homoseksuele nerds die haar buren zijn en maakt eigenlijk nooit iets mee. Toch weet ze iedere kalme situatie tot ontploffing te brengen. Zonder kwade wil; ze is gewoon spontaan zoals een kind dat mag zijn.

De serie heeft een schitterend evenwicht gevonden tussen Sarah Silvermans explosieve krachten en het kabbelende leven in een situatiekomedie zoals er al honderden zijn gemaakt. De clichés daarvan geven Silverman de ruimte om te vlammen.

Wie zou boos kunnen zijn op dat onschuldige gezicht, die open ogen en die prachtige mond met tanden. Niets mag het dit prinsesje ontbreken. Maar het droommeisje blijkt in een gewoon leven terecht te zijn gekomen. In haar onbeschaamd egocentrisme heeft ze geen enkel oog voor de gevolgen van haar woorden.

Dat, naast het on-Amerikaanse gemak waarmee onderwerpen als seks, abortus, drugs en geloof worden behandeld, maakt The Sarah Silverman Program tot de beste comedy van nu. Het mooiste meisje van comedyland is tegelijk een van de meest meedogenloze en leukste grappenmakers.

Elke dinsdag op Comedy Central: The Sarah Silverman Program , om 22.25 en 0.25 uur.Op dvd (regio 1, Noord-Amerika): Seizoen 1, en haar film Jesus is Magic.