De taxi haalde de wethouder op en soms zijn tas

Politici in Almere zouden oneigenlijk gebruik maken van de dienstauto. De gemeente geeft openheid. Een klungelige vertoning, vindt de oppositie.

Wethouder Adri Duivesteijn wordt wekelijks van zijn koophuis in Den Haag naar zijn huurwoning in Almere gereden. En naar het stadhuis. Dat is volgens de gemeentewoordvoerder keurig conform de regels van de gemeente, die stellen dat wethouders daar recht op hebben. „Wie thuis wil eten en daarna weer naar het stadhuis komt, mag met de dienstauto heen en weer”, aldus de woordvoerder.

Almere gaf gisteren openheid van zaken over het gebruik van de dienstauto en taxi's door leden van het college van B en W. Vorige week ontstond daarover opschudding door een anonieme brief waarin 'de klokkenluiders van Almere' allerlei beschuldigingen uitten, voornamelijk aan het adres van burgemeester Annemarie Jorritsma (VVD) en wethouder Adri Duivesteijn (Ruimtelijke Ordening, PvdA). De laatste legde tijdelijk zijn functie neer, omdat zijn integriteit in twijfel werd getrokken. Vanmorgen verscheen hij weer op de collegevergadering.

Een onafhankelijk onderzoek naar de gemaakte ritten haalde vorige week geen raadsmeerderheid, wel mochten de ritstaten van Duivesteijn en zijn collega's gisteren worden bekeken door enkele raadsleden en journalisten.

Het is een flinke verzameling blauwe mapjes. Facturen, de gemeenteagenda, overzichten van taxi- en dienstautoritten. Op de vijfde verdieping van het stadhuis probeert woordvoerder Peter Spek orde te scheppen in de overvloed aan informatie die de gemeente ter inzage geeft. Al gauw liggen de met zorg klaargelegde mapjes overal verspreid.

Kloppen de beschuldigingen van de anonieme briefschrijvers, die zeggen dat ze ambtenaren op het stadhuis zijn? Het wordt een inzage met hindernissen. Zeven maanden van bestelde en gereden dienstauto- en taxiritten zijn uitgeprint. Vrijwel elke rit in het taxioverzicht, van adres A naar adres B, opgesteld door de secretaresse van de wethouders, staat aangemerkt als Z: zakelijk.

Maar is dat wel zo? Welke straatnaam verwijst naar een persoonlijke of een zakelijke locatie? Een vergelijking met de uitgebreidere agenda met afspraken van de burgemeester en wethouders moet uitkomst bieden. De enige die daarin mag kijken is Spek. „In de agenda staan ook privételefoonnummers die niet voor ieders ogen bestemd zijn.”

Oppositiepartij Leefbaar Almere noemt de inzage „een klungelige vertoning”. De vraag van fractievoorzitter Frits Huis over een rit naar Haarlem viel niet te beantwoorden. Huis heeft meer kritiek: „Een overzicht van adressen laat niet zien of het de wethouder is die thuis wordt opgehaald, of zijn tas. Het college zegt dat het openheid wil geven. Doe het dan goed, met een extern onderzoek.” Uit protest tegen de gang van zaken neemt hij de mappen niet stuk voor stuk door.

Ook GroenLinks is niet van plan „alle ritstaten door te vlooien”, zegt raadslid Jolanda van Dijk. De fractie gaat „misschien nog even kijken” hoe de mappen er bij liggen, maar houdt het daarbij. „Het gaat over integriteit en vertrouwen in het bestuur van Almere, daar moet van buitenaf naar gekeken worden”, zegt Van Dijk.

De administratie blijft onhelder. Hoe komt het dat een tas, die op 3 september vergeten werd bij een bijeenkomst in Leusden, op 11 september op kosten van de gemeente wordt opgehaald met een taxi? En waarom valt niet direct terug te vinden of twee in november gemaakte privéritten door de gemeente of door de wethouders betaald zijn? De bedragen zijn door taxibedrijf Adi-Taxi uit Almere in rekening gebracht bij de gemeente. „Die rekening is doorgestuurd naar de wethouders”, zegt Spek. Juist dat is niet zichtbaar bij deze inzage.

Commentaar: pagina 7

    • Charlotte van den Berg