De laatste overlevenden

Overal en nergens thuis van Martin Doerry (Contact, € 29,90) is het zoveelste holocaustboek, maar volgens Bart Funnekotter is Doerry het lezen meer dan waard. ‘Aharon Appelfeld was negen jaar oud toen hij in 1941 door de Duitsers werd weggevoerd uit zijn geboortedorp. Hij belandde in een kamp waar hij van zijn ouders gescheiden werd. Het lukte hem te ontsnappen. De belevenissen die hierop volgden, zijn ongelooflijk. Appelfeld, die later uitgroeide tot een van de belangrijkste schrijvers van Israël, heeft zich samen met 23 andere holocaustoverlevenden laten interviewen door de Duitse journalist Martin Doerry. In diens boek Overal en nergens thuis komen bekende en onbekende overlevenden aan het woord. Doerry wilde deze mensen spreken voordat hun generatie zal zijn uitgestorven. Hij blijft zoveel mogelijk op de achtergrond. Het gaat om de woorden van zijn gesprekspartners, in hun kaalste vorm. Wetenschapper Albert Hirschman heeft bijvoorbeeld geen zin om over de oorlog te praten. Zijn ongemak spat van de pagina, veel van zijn antwoorden zijn niet langer dan één zin. Andere geïnterviewden doen uitgebreid hun verhaal. En dat zijn indringende geschiedenissen.’