Creativiteit is al van te voren in brein zichtbaar

Rotterdam. Mensen zijn klaar voor creativiteit - of niet. Tenminste, psychologen hebben ontdekt dat hersenactiviteit `in ruste` al vóóraf laat zien of mensen bij een taak die ze daarna krijgen een `creatieve` oplossingsrichting zullen kiezen (met een plotseling inzicht) of een analytische (met een gestaag vorderend inzicht). Dit schrijven Amerikaanse psychologen en neurologen in het eerste nummer van Neuropsychologia van 2008. De onderzoekers lieten hun proefpersonen na het opplakken van hersenelektroden eerst zeven minuten wachten, met de aanwijzing `ontspan maar even`. Pas daarna gaven ze de opdracht, het oplossen van anagrammen (eoboldver = voorbeeld). Bij proefpersonen die de anagrammen `creatief` oplosten bleek de rechterhersenhelft vooraf al actiever dan bij proefpersonen die later `systematici` bleken te zijn. Ook was de visuele cortex actiever bij creatieven. Dit is te verwachten, maar dat het al vooraf te zien was, is onverwacht. De rechterhersenhelft is verantwoordelijk voor onbewuste associatieve informatieverwerking, de linker staat meer voor taal, bewustzijn en systematiek .