Chlamydia moeder infecteert oog baby

Jonge baby’s die een ooginfectie hebben, zijn voor meer dan de helft besmet met de chlamydiabacterie. Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). De baby krijgt de SOA van zijn moeder gedurende de bevalling, tijdens de passage door het geboortekanaal.

Het hoge percentage chlamydia-infecties bij kinderen jonger dan drie maanden blijkt uit onderzoek van kinderarts Ingrid Rours en collega’s van het Erasmus MC en het Oogziekenhuis in Rotterdam. Hun publicatie staat in het februarinummer van het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics. Rours onderzocht de oorzaak van de ooginfecties van 87 baby’s die door de huisarts werden doorgestuurd naar kinderarts of oogarts.

Minder dan de helft van de baby’s met een chlamydia-ooginfectie had, voordat de bacteriële verwekker van de infectie was vastgesteld, de juiste, tegen de chlamydia werkzame antibiotica gekregen. Vooral huisartsen hielden slecht rekening met een chlamydia-infectie. „We denken met zijn allen te weinig aan chlamydia bij kinderen,” zegt Rours.

Chlamydia is de meest voorkomende bacteriële geslachtsziekte. Het expertisecentrum SOA aids Nederland meldt dat 1 op de 50 mensen in de leeftijd van 15 tot 30 jaar besmet is. Een besmetting bij vrouwen verloopt meestal onopgemerkt. Soms is er wat meer vaginale afscheiding, of een tussentijdse bloeding, of pijn in de onderbuik en bij het plassen.

De helft tot driekwart van de zwangere vrouwen besmet haar baby tijdens de bevalling. De helft van de baby’s krijgt een ooginfectie, terwijl een luchtweginfectie veel zeldzamer is. Baby’s met een chlamydia-ooginfectie genezen meestal zonder restschade.

Rours publiceerde in 2005 dat ruim 6 procent van de zwangeren in de regio Rotterdam met chlamydia is besmet. Naar schatting enkele honderden baby’s krijgen jaarlijks in Nederland een ooginfectie door chlamydia.

De Nederlandse Gezondheidsraad ontraadde in 2004 om alle zwangere vrouwen te screenen op chlamydia. Er was gebrek aan gegevens voor een rationele beslissing. In de Verenigde Staten bestaat die screening wel. „Daar zien kinderartsen bijna geen chlamydia-infecties meer bij baby’s,” aldus Rours. „De screening is gemakkelijk en er is een goed antibioticum beschikbaar.” Rours promoveert later dit jaar op haar onderzoek naar chlamydia tijdens de zwangerschap.