‘Bouw eilanden voor de kust van Nederland’

Nederland moet voor zijn kust eilanden aanleggen om de kust te beschermen, om huizen neer te kunnen zetten, om viskwekerijen te kunnen beginnen en om groene energie op te wekken. Dat stelden waterexperts gisteren op een conferentie in Scheveningen. De kosten van landwinning zijn inmiddels zo ver gedaald, dat de plannen realistische worden, zo stelden de deskundigen.

Vooral een plan voor een ‘tulpeiland’ waar energie kan worden opgewekt, kreeg gisteren bijval van minister-president Balkenende. Dat ‘tulpeiland’ zou gebruikmaken van de verschillende waterstanden tijdens eb en vloed. „We moeten groot durven denken”, zei Balkenende op de bijeenkomst van het Innovatieplatform, een denktank die onder leiding staat van de premier. Al sinds 1980 duiken er steeds plannen op voor nieuwe eilanden voor de Nederlandse kust. Volgens de deskundigen maken dergelijke plannen nu meer kans omdat de omstandigheden gunstig zijn. Ten eerste is de energie kostbaarder geworden door de hoge olieprijs. Verder is de grondprijs op het vasteland gestegen. En ook zijn de kosten voor de aanleg van dergelijke eilanden gedaald. (AP, ANP)