Akkoord in Kenia over waarheidscommissie

Kenia krijgt een waarheids- en verzoeningscommissie van nationale en internationale juristen. De commissie moet de mensenrechtenschendingen ophelderen die in Kenia zijn gepleegd sinds de recente presidentsverkiezingen en een verzoening bewerkstelligen tussen de aanhangers van president Mwai Kibaki en die van oppositieleider Raila Odinga.

Dat voorstel van oud-VN-chef Kofi Annan werd gisteren in Nairobi geaccepteerd door onderhandelaars van de twee rivaliserende kampen. „Alle leiders moeten deelnemen aan gezamenlijke optredens ter bevordering van vrede, rechtvaardigheid en verzoening”, zo heette het in een communiqué van de twee kampen, waarin ze de oprichting van de waarheids- en verzoeningscommissie bekendmaakten. In het communiqué werd ook gemeld dat vreedzame betogingen weer zijn toegestaan. Ook heeft de Keniaanse regering gisteren radio- en televisiezenders weer toegestaan reportages over de crisis in Kenia uit te zenden.

De waarheids- en verzoeningscommissie is er een naar Zuid-Afrikaans voorbeeld. Daar hielp zo’n commissie na het eind van de apartheid licht te werpen op schendingen van de mensenrechten en de spanningen te verminderen.

Op 1 februari spraken de twee partijen af binnen zeven tot vijftien dagen alle conflicten bij te leggen. Bij het geweld zijn naar schatting duizend doden gevallen; 300.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. (AFP)