1 Slikken

Kunstenares Dana Wyse heeft overal een pilletje voor (of tegen).

Instant levenswijsheid

Verkrijgbaar bij Torch Gallery, Lauriergracht 94, Amsterdam. Open donderdag tot zaterdag van 14.00 tot 18.00 of op afspraak.Inl: www.torchgallery.com

Geluk zit in een klein pilletje. Vergeet echter Prozac, hier is Dana Wyse. Deze Canadese artieste, die in Parijs verblijft, brengt met haar bedrijfje Jezus had a sister productions sinds 1996 pillen op de markt met instant effect. Heb je je ook altijd afgevraagd wat eigenlijk de betekenis is van conceptuele kunst, of wat existentialisme inhoudt? Wyse heeft er een pilletje voor. Ook wie zijn sleutels steeds vergeet, de islam wil begrijpen of met de grote levensvragen kampt, is gediend bij de pillen van Wyse. Dana Wyse is gefascineerd door zelfhulpboeken, of ‘How to’- boeken, waarin uitgelegd wordt hoe je succesvol kan worden in zowat elk onderdeel van het leven. Denk aan de bekende reeks ‘voor dummies’ die vooral in de jaren negentig erg populair waren.

Wyse heeft een indrukwekkende collectie van dit soort boeken, vooral paperbacks, die ze onder de noemer ‘Recipe For Life’ verzamelt. Eén van de eerste pillen die ze uitbracht, ‘Be a bestselling writer’, dateert uit de periode dat ze zelf als scenarioschrijver werkte.

Bij Gallery Torch in Amsterdam is nu een nieuwe reeks pillen verkrijgbaar. Misschien een leuk cadeau voor die vriendin die net moeder is geworden: ‘Accept that you’ve had a baby and that your life will never be the same again. Instant reality check.’ (SV)