Zes vragen over de hype en de ‘bekentenis’ van Joran

Joran van der Sloot heeft verteld hoe Natalee Holloway is gestorven.

Hij heeft er geen slaap door verloren.

De vriend die Joran van der Sloot heeft geholpen met het wegmaken van het lichaam van Natalee Holloway is een 25-jarige Arubaanse jongen die Daury heet. Deze jongen, wiens achternaam tijdens het programma van Peter R. de Vries werd weggepiept, woont inmiddels in Nederland. Hij zou samen met Joran het levenloze lichaam van Natalee in een bootje hebben gedragen. Deze Daury is vervolgens alleen de zee op gegaan en heeft de Amerikaanse scholiere in zee gedumpt.

Deze bekentenis heeft Joran van der Sloot in januari van dit jaar gedaan tegen Patrick van der Eem, een Arubaanse ondernemer die Van der Sloot leerde kennen aan de pokertafel van het Casino in Nijmegen. Tijdens een serie gesprekken in een met camera’s geprepareerde Range Rover heeft Van der Sloot meerdere malen in detail verteld hoe Natalee door zijn vriend Daury op zee is gedumpt.

Uit de bekentenis van Joran blijkt dat Natalee veel gedronken had en mogelijk ook cocaïne heeft gebruikt. „Op het strand hebben we wat zitten vrijen. En toen begon ze ineens te trillen. Ze zag er slecht uit.” Joran raakte in paniek en belde zijn vriend Daury. Het is onduidelijk of Natalee echt dood was toen de twee jongens haar in de boot tilden. „Ik wist niet zeker of ze dood was. Ze deed niks meer. Daury heeft ook nog gekeken.”

Deze Daury ontkent in een vraaggesprek in Dag dat hij die bewuste dag op Aruba was.

Uit de bekentenis van Van der Sloot op tv blijkt verder dat hij geen wroeging heeft gehad over het lot van Natalee en haar familie. „Ik had er geen slecht gevoel bij. Ik ben die nacht gewoon in mijn bedje gekropen en het er geen minuut minder om geslapen.”

Uit niets blijkt dat er sprake is van een afgedwongen bekentenis. Patrick van Eem: „Ik had vanaf die eerste dag een geweldig contact met Joran.” Tijdens de eerste afluisteractie in januari vraagt Patrick of Natalee ooit nog gevonden wordt. „Nee. Het enige wat ik wil is een dikke schadevergoeding. Zij wordt nooit meer gevonden. Het loopt allemaal nog mooier dan ik had verwacht. Ik heb mazzel gehad. Als ze haar vinden, ben ik de lul.”