Yahoo noemt bod van Microsoft vijandig

Internetbedrijf Yahoo bekijkt het „vijandig bod” van softwaregigant Microsoft. Dit zei het bedrijf afgelopen weekend. Het bod heeft inmiddels kritiek gekregen van Google, de grootste speler op het internet. Volgens Google probeert Microsoft met de overname de controle te krijgen over het internet.

Microsoft maakte vrijdag bekend dat het Yahoo wil kopen voor 44,6 miljard dollar (30,12 miljard euro). Het bod zorgde ervoor dat beurskoersen wereldwijd stegen omdat beleggers blij zijn dat er weer een grote overname is aangekondigd.

Of de overname doorgaat is nog niet zeker. Yahoo bestempelde het bod al snel als vijandig en zei de bieding te zullen bestuderen waarbij de eigen strategische plannen worden meegenomen. Ook wordt gekeken wat het beste is voor de aandeelhouderswaarde op de langere termijn.

De overname van Yahoo wordt door deskundigen gezien als een manier om rivaal Google dwars te zitten. Googel zelf zei gisteren dat het bod van Microsoft „moeilijke vragen opwerpt”. „Het gaat om meer dan een simpele financiële transactie. Het gaat erom het onderliggende principe van internet veilig te stellen: het principe van openheid en innovatie”, zei David Drummond, een van de advocaten van Google. Microsoft en Yahoo hebben samen 16 procent van de zoekmarkt op internet, Google heeft 62 procent. Maar de twee zijn veel groter waar het andere diensten zoals webmail betreft.

De vraagtekens rond het bod konden beleggers niet deren. Wereldwijd stegen (vooral) de technologiefondsen. De Nasdaq steeg en boekte de grootste weekwinst in achttien maanden. In Japan steeg de Nikkei met 2,7 procent, mede door de winst van Softbank dat een belang van 41 procent heeft in Yahoo Japan en 3,9 procent in het Amerikaanse moederbedrijf.