Weblog van de dag

YouTube logo´s

Bronnen. Marie-José Klaver vraagt zich op haar weblog Digitale zaken af of YouTube een bron is. „Als je schrijft voor het web heb je het gemakkelijk. Als je naar een filmpje op YouTube verwijst kun je direct naar de bron linken. In de krant en op tv is dat anders. Hoe gebruiken de traditionele media YouTube als bron en is de videosite eigenlijk wel een echte bron? Deze interessante vragen stelt André van Os op De Nieuwe Reporter. Van Os, eindredacteur internet bij Radio Nederland Wereldomroep, ergert zich aan het gebruik van YouTube in een uitzending van NOVA. De redactie van de actualiteitenrubriek laat een op YouTube gevonden filmpje van dierenactivisten zien en noemt de videosite als bron. Volgens Van Os is dit een verkeerd gebruik van bronnen. YouTube als bron is net zo vaag als ‘De Krant’. Als NOVA naar een artikel uit De Volkskrant zou verwijzen zou de redactie hoogstwaarschijnlijk de kop en de naam van de redacteur noemen. De eindredacteur vindt dat NOVA onzorgvuldig omgaat met de bronvermelding. „NOVA heeft de dierenactivistenfilmpjes ongetwijfeld op YouTube gevonden maar stonden ze alleen daar? Staan ze nog ergens anders op internet en zo ja op welke websites? En belangrijker nog: wie heeft ze op YouTube gezet, wie is de uploader en wat valt daarover te zeggen?” Van Os noemt de redactie van NOVA ‘dom en lui’.

Lees verder over YouTube en bronnen op nrc.nl/klaver