Was Ajax nou zo goed?

Ajax wint in eigen Arena met 3-0 van een onthutsend zwak Feyenoord.

Het seizoen voor Ajax en Feyenoord begint pas echt bij de play-offs.

Als twee Nederlandse topclubs al met elkaar in de slag gaan om middelmatige voetballers als Albert Luque en Denny Landzaat voor een miljoenensalaris vast te leggen, weet je dat de wanhoop groot is. Ajax haalde de 29-jarige Spanjaard afgelopen zomer voor de neus van Feyenoord en PSV weg bij Newcastle United. Feyenoord was anderhalve week geleden Ajax te slim af door de 31-jarige Nederlandse international weg te kapen bij Wigan Athletic. Ajax en Feyenoord dachten met miljoeneninvesteringen in Luque, Landzaat en andere modale voetballers als Chun-Soo Lee, Kenneth Perez, Bruno Silva en Rasmus Lindgren mee te kunnen strijden om de landstitel. Beide ploegen zagen concurrent PSV de voorbije week zo ver weglopen dat de klassieker gisteren van alle importantie was ontdaan. Ajax was het onthutsend zwakke Feyenoord met 3-0 de baas, maar de achterstand op PSV bleef acht punten. Na afloop werd in het Amsterdamse noch het Rotterdamse kamp over een landskampioenschap gesproken.

Ajax en Feyenoord leefden de voorbije maanden in de veronderstelling dat ze dit seizoen de hegemonie van PSV zouden kunnen doorbreken. Toen het elftal van de regerende landskampioen na het vertrek van Ronald Koeman begon te zwalken groeiden de titelaspiraties in Amsterdam en Rotterdam. Tijdens de winterstop probeerde zowel Ajax als Feyenoord op de transfermarkt een dusdanige slag te slaan dat de strijd met PSV serieus kon worden aangegaan. De aankopen waren nog niet eens allemaal binnen, toen de koploper onder leiding van Sef Vergoossen op verbluffende wijze orde op zaken stelde. Zowel Feyenoord (0-1) als Ajax (0-2) werd onlangs in eigen huis door PSV te kijk gezet. En ook AZ wist de koploper zaterdag geen halt meer toe te roepen. De kans dat PSV net als vorig seizoen in zal storten lijkt nihil.

Het gerenoveerde Ajax en het vernieuwde Feyenoord streden gisteren met de aankopen Bruno Silva, Rasmus Lindgren, Kenneth Perez en Denny Landzaat om de titel best of the rest. Voor beide ploegen wordt de competitie over een paar maanden pas weer interessant als bij de play-offs een plaats in de voorronde van de Champions League op het spel staat. Ajax en Feyenoord moeten zich tot die tijd slechts zien te handhaven bij de eerste vijf ploegen van de ranglijst. Ajax zette met de overwinning van gisteren een stap in de goede richting. Het huidige Feyenoord zal alles in het werk moeten stellen om een afgang als vorig jaar zien te voorkomen.

Als de vooraf uitgesproken doelstellingen maatgevend zijn, dan is Ajax aan een verloren seizoen bezig en ligt Feyenoord op koers. De Amsterdammers gingen uit van een kampioenschap, terwijl de Rotterdammers slechts Europees voetbal veilig hopen te stellen. Het Ajax van gisteren won weliswaar afgetekend van Feyenoord, maar heeft weinig tot niets te zoeken in de Champions League. Daarvoor lopen er te veel middelmatige voetballers rond in Amsterdam. Feyenoord kwam in de Arena zo matig voor de dag dat de ploeg zich serieus zou moeten afvragen of ze het Nederlandse clubvoetbal wel internationaal zou wìllen vertegenwoordigen.

Het niveau van de klassieker was abominabel. De centrale verdedigers Kevin Hofland en Serginho Greene speelden zover onder de maat dat de spitsen van Ajax wel móesten scoren. Routiniers als Denny Landzaat, Giovanni van Bronckhorst en Roy Makaay liepen verloren over het veld. Deze dertigers bleken niet in staat hun jongere ploeggenoten naar behoren te sturen. Bert van Marwijk had de voorbije weken steevast gesproken over „een stijgende lijn”, maar gisteren voelde hij zich „vernederd.” „We zijn gewoon afgebluft. We waren volstrekt kansloos. Onbegrijpelijk”, sprak de coach van Feyenoord.

Was Feyenoord nu zo slecht of was Ajax nu zo goed? Ajax-coach Adrie Koster maakte zich niet geloofwaardig door de credits voor zijn eigen ploeg op te eisen. Ajax kreeg talloze kansen in de schoot geworpen, maar de spitsen faalden vele malen in de afwerking. Ajax verzuimde een historische zege op Feyenoord te boeken. Alleen John Heitinga en Klaas Jan Huntelaar (twee keer) wisten de bal achter Henk Timmer te werken.

De leiding van Ajax en Feyenoord hadden om de toppositie willen strijden, maar de clubs die hun miljoenen staken in Luque en Landzaat spelen dit seizoen om de troostprijzen. De overwinning van Ajax op Feyenoord leverde slechts een beetje prestige op. PSV lijkt weer de lachende derde te worden.