Vrachtschip na drie dagen in beweging

Vrachtschip na drie dagen in beweging Rotterdam, 4 febr. Honderden dagjesmensen kwamen gisteren kijken naar het Chinese vrachtschip Zhen Hua 10 dat vrijdagnacht bij de Maasvlakte op de kust liep. Sleep- en bergingsbedrijf Smit deed gisteren een eerste, vergeefse poging om het schip vlot te trekken. Al snel brak een van de sleepdraden, waardoor niet voldoende trekkracht overbleef. Vanmiddag rond 13.00 uur was het schip volgens een woordvoerster eindelijk gedraaid. „Het ziet er goed uit.” Het Rotterdamse bedrijf had een vierde sleepboot met meer trekkracht uit Duitsland ingezet. De Zhen Hua 10 vervoert containerkanen die onder andere zijn bestemd voor twee terminals in Rotterdam: de APM Maersk terminal en de Euromax terminal. Volgens kraanmachinist Martin Poot van APM Maersk, die straks op een van de lichtblauwe kranen komt te zitten, maakt het niet zoveel uit dat ze vertraging hebben oplopen. „Het duurt meestal toch een maand voor zo’n kraan helemaal werkt.” Het schip raakte tijdens de storm vrijdagnacht op drift en slaagde er niet in van de kust weg te blijven. De 33-koppige bemanning bleef ongedeerd en hoefde niet van het schip te worden gehaald. Foto Walter Herfst Vrachtschip: pagina 3 Nederland, Maasvlakte 3 februari Chinees vrachtschip met containerkranen " Zen Hua 10" gestrand op zandbank voor de kust en word door sleepvaart bedrijf Smit Tak vlot getrokken.Met ramptoeristen op de voorgrond. Foto: Walter Herfst Herfst, Walter