The Fatty Boom Project

„Ik ben een groot fan van ska- en reggaemuziek. In de jaren zestig had je op Jamaica de zogenaamde Fatty Boom-rage. ‘Girl you got a fatty boom’ betekende zoiets als ‘Meisje wat heb jij een dikke reet!’ Bedoeld op een vrolijke, positieve manier, als ode aan mooie swingende billen. Net zoals rappers nu tracks uitbrengen waarin ze antwoorden op elkaars beledigingen, had je toen een hele serie Fatty Boom-plaatjes. Bij Kraak & Smaak speelden we een track waar zo’n tekst van mij heel goed bij klonk. Dat werd een groot succes bij optredens. Omdat het nummer niet zo goed tussen de discofunk van een Kraak & Smaak-album zou passen, heb ik er zelf een cd van gemaakt.”

Producer, muzikant, rapper en deejay Ro Krom met een twintigjarige staat van dienst bij onder anderen Gotcha!, Ro & Paradise Funk, Raggende Manne, Olabola en de huidige live-bezetting van Kraak & Smaak presenteert zijn cd The Fatty Boom Project, waartoe hij achttien bevriende (collectieven van) producers, remixers en deejays een versie liet maken van zijn gezongen ode aan welgevormde vrouwenbillen. Laidback Luke, Easy Aloha’s, C-Mon en Longplayers behoren tot de contribuanten. Bij elkaar vormt die veelkleurige muziek het uitgangspunt voor live-evenementen waar Ro zal deejayen en optreden met zijn ritmesectie BSG Beats, gastvocalisten en reggaemuziek van The Upsessions.

„Het album moest binnen korte tijd af, want live spelen met Kraak & Smaak is op dit moment mijn belangrijkste bezigheid. Dus heb ik al die producers carte blanche gegeven met de zangpartij die ik hier in mijn huisstudiootje had opgenomen.

„Het is geen loeizware muziek geworden, want het gaat er natuurlijk om dat er op een feestelijke manier met die billen geschud moet gaan worden. Als jong jongetje ben je geneigd om eerst te kijken naar blonde vrouwen met grote borsten en een slank figuur. Maar mooie billen zijn minstens zo belangrijk, vind ik nu. Er mag ook best wat vlees aan een vrouw zitten. Ik zie veel liever goed gevulde meisjes die tevreden zijn met hun postuur dan alleen maar van die chagrijnige slanke types.

„Breakbeat, funk en ska zijn de muzieksoorten die het beste bij mij passen. Op de cd zijn daar bijvoorbeeld ook Afrosoul en techno bij gekomen, van AIFF en Laidback Luke.

„Live wordt het een interactie van deejay en muzikanten. Het moet zich op het podium ontwikkelen, telkens met andere zangers en instrumentalisten. Meer op een jazz-manier dan met een vaste band waarmee je alles al helemaal plat gerepeteerd hebt. Dit is veel leuker dan jezelf opsluiten en liedjes schrijven; hier gebeurt alles spontaan.

„Een hit is voor mij een liedje dat in je hoofd blijft hangen, niet per definitie iets dat wekenlang in de hitparade staat. De platenindustrie is in de afgelopen jaren onherkenbaar veranderd. Het wordt steeds moeilijker om een cd uit te brengen.

„Ik voel me in de eerste plaats een podiumartiest. Heel even heb ik er aan gedacht om als onderdeel van de show meisjes in te huren die met hun kont zwaaien. Nergens voor nodig, bedacht ik me, want in het publiek zul je genoeg mooie billen zien.”

The Fatty Boom Project (cd uitgebracht door Supertracks): 9/2 Paradiso, Amsterdam; 13/2 Exit, Rotterdam.