Sarkozy-Bruni: huwelijk in stilte

De Franse president Nicolas Sarkozy (53) en de zangeres Carla Bruni (40) zijn zaterdag getrouwd. Met het huwelijk hoopt Sarkozy volgens medewerkers een einde te maken aan een periode van intense aandacht voor zijn privéleven. Die begon half oktober met een scheiding van zijn tweede echtgenote Cécilia, en bereikte een hoogtepunt na Kerst, toen Bruni en Sarkozy zich samen begonnen te vertonen. De zangeres van Italiaanse afkomst heeft een uniek profiel als Franse Eerste Dame. Het ex-topmodel liet zich in het verleden voorstaan op een libertijnse levenswandel, verklaarde zich tegenstander van monogamie en was tot voor kort actief in maatschappelijke oppositiebewegingen tegen Sarkozy. Bruni en Sarkozy bleken als koppel een mondiaal geliefd onderwerp van society-nieuws.

Sarkozy moest zijn verhouding met Bruni de afgelopen weken bekopen met een forse daling in populariteit. Volgens opiniepeilers vinden zijn kiezers dat Sarkozy teveel pronkt zijn persoonlijk geluk terwijl hij beloftes om met name de koopkracht te versterken niet nakomt. Bovendien wordt hem verweten met een jet-set-stijl afbreuk te doen aan de allure van het presidentschap.

Critici zien het huwelijk als deel van een mediastrategie om Sarkozy weer een serieuzer aanzien te geven. Het huwelijk werd in besloten kring voltrokken in het presidentiële paleis, het Elysée. Het nieuws kwam, zoals Sarkozy tevoren al had voorspeld, achteraf naar buiten. Eerst gebeurde dat door de Parijse wijkburgemeester François Lebel, die het huwelijk voltrok. Later op de dag maakte de persdienst van Sarkozy het huwelijk bekend in een sobere verklaring van een zin.