‘Rebellen Tsjaad zijn uit hoofdstad verdreven’

De rebellen die dit weekeinde een poging deden om de Tsjadische president Idriss Déby af te zetten zijn verdreven uit de hoofdstad N’Djamena. Dat meldt de Tsjadische regering. De rebellen zeggen dat ze zich om strategische redenen hebben teruggetrokken naar de oostelijke rand van N’Djamena, om de burgerbevolking een kans te geven de stad te ontvluchten.

Dit weekeinde hadden de rebellen grote delen van de stad ingenomen en het presidentiële paleis omsingeld. Het is nog onduidelijk hoeveel doden er zijn gevallen. Een buitenlandse hulpverlener omschreef de situatie in de hoofdstad gisteren als „bloederig en chaotisch”. Er lagen lijken in de straten en plunderaars haalden winkels leeg. Volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, zijn duizenden mensen de stad uit gevlucht. Ze trekken massaal de brug over de rivier Longone-Chari over, die de grens vormt tussen de hoofdstad en buurland Kameroen.

Door de couppoging is de stationering van Eufor, een 3.700 man sterke vredesmacht van de Europese Unie, voor onbepaalde tijd uitgesteld. De missie is bedoeld om de veiligheid in het grensgebied met Soedan te waarborgen, die wordt bedreigd door het geweld in de West-Soedanese regio Darfur. „We zijn gestopt [met de stationering, red] om te zien hoe de situatie zich ontwikkelt”, aldus EU-buitenlandcoördinator Javier Solana vandaag.

De Franse minister van Defensie Hervé Morin legde dit weekeinde een „direct verband” tussen het offensief van de rebellen en de naderende komst van Eufor. De rebellen hadden al eerder gezegd deze EU-missie te zullen bestrijden. Ook de Tsjadische minister van Buitenlandse Zaken, Amad Allam-Mi ziet een verband: „Soedan wil deze troepenmacht niet omdat die de genocide in Darfur aan het licht zou brengen.” Soedan ontkent betrokkenheid bij de aanval.

De rebellen arriveerden vrijdag in de hoofdstad na een driedaagse opmars door de woestijn vanaf de grens met Soedan. Ongeveer 250 terreinwagens met machinegeweren en zo’n 1.500 rebellen reden de stad binnen. Ze omsingelden het paleis van president Déby. Zondag sloegen de soldaten van de regering terug met helikopters en tanks. „Het Tsjadische leger vocht sterk en won terrein terug rond het presidentiële paleis tot de rebellen gisteravond aankondigden dat ze de stad gingen verlaten”, zei de Franse legerwoordvoerder Prazuck. De VN-Veiligheidsraad kwam gisteren in een spoedzitting bijeen en zal vandaag weer vergaderen over de situatie in Tsjaad. (AP, Reuters, AFP)