Pro-Europese Boris Tadic wint in Servië

Boris Tadic heeft gisteren de presidentsverkiezingen in Servië gewonnen. De liberale Tadic, voorstander van de integratie van Servië in Europa, versloeg de nationalistische kandidaat Tomislav Nikolic.

Tadic kreeg 50,56 procent van de stemmen, Nikolic bleef steken op 47,72 procent. De opkomst van 67,6 procent was de hoogste bij Servische verkiezingen sinds de val van Slobodan Miloševic in 2000.

Nikolic gaf zijn nederlaag gisteravond toe. Hij feliciteerde Tadic met de zege, en kondigde „krachtige oppositie” aan.

Media in Belgrado leggen de winst van Tadic, leider van de regerende Democratische partij (DS) en sinds 2004 president, uit als een keuze voor aansluiting van Servië bij de Europese Unie. Tadic bestempelde de uitslag van de verkiezingen als een bewijs dat Servië „een Europese democratie is” die Europa „het democratische potentieel van dit land heeft laten zien”.

Nikolic is uitgesproken eurosceptisch en legt de nadruk op samenwerking met Rusland. Gisteren zei hij bij het uitbrengen van zijn stem nog dat Servië dichter bij Rusland staat dan bij de EU en dat hij als president de Russische luchtmacht in het Servische luchtruim zou laten patrouilleren.

Tadic is net als Nikolic fel gekant tegen de afscheiding van Kosovo, maar wil in de onderhandelingen over de status van de provincie de deur naar de EU openhouden. Vooraf waren de verwachtingen dat bij winst van Nikolic Kosovo binnen enkele dagen de onafhankelijkheid zou uitroepen. Nu Tadic heeft gewonnen, hopen internationale waarnemers dat Kosovo meer geduld betracht.

De Europese Unie heeft Tadic gisteren gefeliciteerd. In een verklaring van EU-voorzitter Slovenië verwelkomde de EU „het feit dat het Servische volk zijn steun voor de democratische en Europese koers van het land lijkt te hebben bevestigd”. Daarbij werd aangetekend dat Servië „een cruciale rol” speelt op de westelijke Balkan en dat „het volk van Servië deel uitmaakt van de Europese familie”.

Commentaar: pagina 7

    • Tijn Sadée