OM Aruba pakt Van der Sloot niet op

Joran van der Sloot wordt vooralsnog niet opnieuw aangehouden voor de verdwijning van de Amerikaanse scholiere Natalee Holloway.

Op grond van zijn jongste ontboezemingen over de verdwijning, gisteren uitgezonden door tv-zender SBS6, wilde het Openbaar Ministerie (OM) hem in hechtenis nemen. De rechter-commissaris op Aruba heeft het verzoek daartoe afgewezen.

Volgens de rechter-commissaris zijn de verklaringen van Van der Sloot onvoldoende om hem op te pakken. Het OM gaat tegen die beslissing in beroep.

Van der Sloot vertelde gisteravond in het programma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries dat Holloway, met wie hij in mei 2005 op een Arubaans strand seks had, „opeens niet meer bewoog”. Haar lichaam zou hij met hulp van een vriend, die hij Daury noemde, in de oceaan hebben gedumpt.

De ontboezemingen deed Van der Sloot in heimelijk vastgelegde gesprekken tijdens autoritten met Patrick van der Eem. Deze in Nederland wonende Arubaan had zijn vertrouwen gewonnen. Hij werkte samen met De Vries.

Van der Sloot zou Daury in de nacht van de verdwijning hebben gebeld via een telefoon bij een hotel, vertelde hij in de tv-uitzending. Zo voorkwam hij dat hij via zijn mobiele telefoon kon worden achterhaald. Volgens een medewerker van het hotel kan met de in de uitzending getoonde telefoon alleen met een creditcard naar Arubaanse aansluitingen worden gebeld. Dat soort gesprekken is ook te achterhalen. De uitzending besteedde er geen aandacht aan.

Volgens de Arubaanse oud-politiecommissaris Gerold Dompig, die tot mei 2006 de zaak-Holloway leidde, sluit de verklaring van Van der Sloot aan op het politieonderzoek.

Van der Sloot was in de uitzending van De Vries opvallend gedetailleerd en openhartig. „Dit is de eerste keer dat ik het aan iemand vertel. [...] De twee personen die ik helemaal vertrouw, zijn die persoon en jou”, zei hij over Daury, tegen Patrick van der Eem. „Als ze dat meisje vinden, ben ik de lul. Ik heb mazzel gehad. [...] Ik heb geprobeerd haar te schudden. Ik zat dat wijf te schudden. [...] Ik wou bijna huilen. Shit, waarom moet mij dat gebeuren? [...] Ik had er helemaal geen slecht gevoel bij. Ik heb goed geslapen.[...] Al vinden ze dat meisje dood met mijn sperma erin, ze kunnen me niks meer maken als er een rechtszaak is geweest. [...] Het loopt waarschijnlijk allemaal nog mooier dan ik had gehoopt. Ik hou er een dikke schadevergoeding aan over.”