Ode aan de ui

Je begrijpt dat het geld hier op is na al dat gebras in Parijs. Er moest in huize Vreugdenhil maar eens uiterst sober gegeten worden de komende week. Ik dacht aan uien. Nederiger ingrediënt is er niet. Onmisbaar en toch ondergewaardeerd. Heb je in een culiglossy ooit over een gerecht gelezen dat heette: tomatensoep met verse basilicum en een gefruit uitje? Of pasta met ui, spinazie en paddestoelen? Een ui wordt zelden als volwaardig ingrediënt gezien. Terwijl vrijwel elk recept toch begint met ‘Hak een uitje klein en fruit het ...’.

De komende dagen wil ik dit trouwe keukenhulpje een hoofdrol geven. Een ode aan de ui. Ik verheug me al op de Franse uiensoep die ik in ieder geval ga maken. Maar – en daar kom jij in beeld, lezer – waar ik me niet op verheug is mijn eigen gehuil. Daarom deze dringende vraag: hoe houd ik mijn ogen droog tijdens het snijden van al die uien? Een duikbril opzetten? Een knijper op mijn neus? Mijn adem inhouden? Het schijnt dat geen enkele methode voor honderd procent werkt, maar ik vind vijftig procent ook al heel prettig. Stuur je tips via onderstaand webadres. Recepten op basis van uien, sjalotten, zilveruitjes of lente-uitjes zijn ook welkom.

Vandaag een omelet met banaansjalotten en bieslookcrème, vrij naar een recept dat ik ooit uit het vegetarische tijdschrift Sla scheurde. Banaansjalotten zijn langwerpige sjalotten met een zweem van roze en een verfijnde smaak. Ze zijn te koop bij goedgesorteerde groentewinkels, vaak ook bij mediterrane kruideniers.

Lunchgerecht voor 2 personen:

2 eetlepels olijfolie

3 banaansjalotten

4 eieren

melk

2 flinke eetlepels mascarpone

2 eetlepels fijngehakte bieslook

Pel de sjalotten en snijd ze in de lengte doormidden. Leg ze met het snijvlak op een plank en snijd ze in de lengte in reepjes. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekepan en doe hierin de sjalot. Voeg een snuf zout toe, draai het vuur laag en laat de uien 10 – 15 minuten kalmpjes bakken tot ze glazig en zacht zijn. Roer de mascarpone los met een scheutje melk, roer er de bieslook door en maak op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Klop in een kom de eieren los met twee eetlepels melk en maak op smaak met zout en peper. Schep de uien erdoor en bak hiervan twee dunne omeletten: Schenk een halve eetlepel olijfolie in de koekepan, draai het vuur laag en schenk er de helft van het eiermengsel in. Schommel de pan zachtjes om het ei mooi te laten uitstromen en haal de pan van het vuur voordat het struif helemaal gestold is. Schep de helft van de bieslookroom op de omelet en klap hem dubbel. Herhaal met de rest van de ingrediënten.

Janneke Vreugdenhil

Hoe houd jij je ogen droog bij het snijden van uien? Praat mee op nrcnext.nl/uitenthuis/koken

    • Janneke Vreugdenhil