Obligaties doen het goed

De vrees voor een Amerikaanse recessie heeft de markt voor Europese staatsobligaties goed gedaan. De Bunds noteerden de hoogste stijging in 16 jaar.

Europese staatsobligaties met een looptijd van twee jaar zijn voor de vijfde achtereenvolgende week in waarde gestegen, nu de vrees voor een recessie in de Verenigde Staten de vraag naar de veiligste beleggingen heeft doen toenemen.

Duitse staatsobligaties (Bunds) leverden beleggers vorige maand het beste resultaat op sinds 1992, terwijl de Europese Dow Jones Stoxx Index zijn slechtste januarimaand ooit registreerde. De Bunds zetten vrijdag hun opmars voort, nadat uit een rapport bleek dat de Amerikaanse werkgelegenheid onverwachts terugloopt en kredietbeoordelaar Moody’s heeft gezegd te zullen overwegen of de waardering van sommige obligatieverzekeraars neerwaarts moet worden bijgesteld, nog vóór de voltooiing van een evaluatie van de sector tegen eind februari.

„Alle speculaties over de verzekeraars en de winsten die uit de koker van Moody’s komen, leiden ertoe dat beleggers aan het nadenken zijn over wat dat zou kunnen betekenen voor de rest van de markt. Dit draagt bij aan een vlucht in kwaliteit”, zegt Sean Maloney, een obligatiestrateeg die werkt bij Nomura International in Londen, een divisie van Japans grootste effectenhuis.

Het rendement op tweejarige Duitse staatsobligaties is sinds 25 januari met zeven basispunten gedaald en stond eind vrijdagmiddag op 3,38 procent. De koers van de 4 procentsobligatie, met een looptijd tot december 2009, steeg vorige week met 1,30 euro per duizend euro nominale waarde, naar een niveau van 101,09. De rendementen op tweejarige Bunds kunnen dalen naar 3,30 procent, aldus Maloney.

De rendementen op Bunds met een looptijd van tien jaar daalden vorige week met vijf basispunten naar 3,93 procent. Rendementen staan haaks op de obligatiekoersen. Bunds brachten dit jaar 2,5 procent op, het hoogste percentage sinds september 1992, aldus zakenbank Merrill Lynch.

De Europese Stoxx 600 daalde in januari met 12 procent, de grootste daling sinds 1987, op grond van de vrees dat de VS op een recessie afstevenen. De index steeg eind vorige week wel weer met 2 procent. „Er is staat ons nog meer slecht nieuws uit de financiële sector te wachten”, zegt Jason Simpson, een renteanalist van ABN Amro in Londen. „Dit is zeker geen markt waarop je een shortpositie wilt innemen.”

De winsten op Europese obligaties werden getemperd nadat de industriële bedrijvigheid in de regio harder bleek te groeien dan aanvankelijk werd verondersteld. Sinds 4 januari is de industrie-index van Royal Bank of Scotland gestegen naar 52.8, waar aanvankelijk 52.6 werd verwacht. Een cijfer boven de 50 duidt op groei.

De 15 landen omvattende economie van de regio zal een mondiale groeivertraging doorstaan, zegt Michael Bonnelo, lid van de bestuursraad van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij ziet geen onmiddellijke noodzaak om de belangrijkste rente van de regio te verlagen. Ook al zal de Europese economische groei afnemen, „we komen van een behoorlijk hoog niveau, dus dit is nog geen doemscenario”, aldus Bonello, het hoofd van de centrale bank van Malta, in een interview. Malta heeft de sterke euro al een „hele tijd” verdragen en de economische groei wordt er niet door geschaad, zegt hij.

Tweejarige Duitse staatsobligaties renderen 1,34 procentpunten beter dan vergelijkbare Amerikaanse staatsobligaties, bijna het grootste verschil sinds 2002. De Amerikaanse centrale bank verlaagde zijn belangrijkste rentetarief de afgelopen maand met 1,25 procentpunten, terwijl de ECB zijn belangrijkste tarief op een zesjarig hoogtepunt van 4 procent hield.

Handelaren zijn er minder zeker van dat de ECB tegen het midden van het jaar de rente alsnog zal verlagen. Het rendement op driemaandelijkse Euribor-contracten met een looptijd tot eind juni steeg met drie basispunten naar 3,97 procent. De centrale bank zal zich niet laten leiden door de verwachtingen van beleggers over renteverlagingen, omdat de inflatie ‘een grote zorg’ blijft, zegt Nicholas Garganas, lid van de bestuursraad van de ECB. „Ons monetaire beleid wordt niet beïnvloed door wat de markten

verwachten”, zegt Garganas, het hoofd van de Griekse centrale bank, in een interview. „Ik maak me veel zorgen over de hoge inflatie. Het inflatierisico blijft onverminderd aanwezig.”

© Bloomberg News 2008