Nieuws moet het met minder doen

Een goede nieuwsrubriek is belangrijk voor de uitstraling van een televisiezender.

Toch moeten zowel het NOS Journaal als RTL Nieuws bezuinigen.

NOS Journaal-presentator Philip Freriks controleert zijn oortje. Foto Vincent Mentzel NOS Journaalredaktie,Hilversum. foto VINCENT MENTZEL/NRCH 8 uur Journaal met Philip FRERIKS.Controle van het " Oortje" ==F/C==Hilversum, 24 september 2003 Mentzel, Vincent

Er ging een zucht van verlichting door Hilversum toen het nieuwe kabinet vorig jaar zijn regeerakkoord presenteerde. Voor de publieke omroep kwam 100 miljoen euro extra ter beschikking. Eindelijk was er eens een einde gekomen aan het alsmaar krimpen van de budgetten.

Het geld moest nog wel verdeeld worden door de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). En die kende onvoldoende van de extra middelen toe aan de nieuwsredactie van de NOS, zo bleek vorige maand. Vanaf januari volgend jaar moet worden bezuinigd. „En dit keer volstaat de kaasschaaf niet meer”, aldus hoofdredacteur Hans Laroes. „We moeten kiezen welke activiteiten we wel en niet willen behouden.”

Laroes vindt het onterecht dat de NPO een tekort laat ontstaan op zijn redactie. „We bezuinigen al jaren. Wat techniek en faciliteiten betreft, kunnen we onze organisatie niet veel slanker meer maken. We horen tot de meest efficiënte publieke omroepen van West-Europa. Dat betekent dat moet worden gesneden in de personeelskosten.”

De afgelopen jaren is de nieuwsorganisatie van de NOS grondig hervormd. Televisie, radio en websites worden gemaakt door één redactie. „Sindsdien lopen wij voorop in Nederland als het gaat om het digitaal aanbieden van nieuws. Ik vind dat dit best beloond mag worden door de publieke omroep en de politiek.”

Laroes is in gesprek met de raad van bestuur van de NPO over de nakende financiële problemen voor zijn redactie. „Ik ben het zat om ieder jaar een vinger bij mezelf te moeten afhakken. Het moet maar eens afgelopen zijn.” Ook spreekt hij met de politiek. „Veel Kamerleden met wie ik praat, verbazen zich erover dat het NOS Journaal in de problemen komt. Er is toch extra geld naar de omroep gegaan, zeggen ze dan.”

De belangrijkste oorzaak van het aanstaande tekort bij de NOS zijn de steeds weer stijgende salariskosten, zegt Laroes. „Ik vind overigens helemaal niet dat mensen hier te veel verdienen, maar feit is dat de kosten volgend jaar met zes procent omhoog gaan.”

Mark Vis, verantwoordelijk voor de afdeling televisie bij de journalistenvakbond NVJ, vindt het „kinderachtig dat Laroes met de cao gaat zwaaien”. Ook de NVJ verbaast zich erover dat er van het extra geld voor de publieke omroep te weinig terecht komt bij de nieuwsredactie van de NOS. „Terwijl goede nieuwsvoorziening toch een van de belangrijkste taken van de publieke omroep is.”

Ook het RTL Nieuws kampt met een tekortschietend budget, voor een belangrijk deel veroorzaakt door stijgende loonkosten. „Bij een commerciële omroep liggen de zaken voor de NVJ anders”, zegt Vis. „Daar moet een programma zijn eigen broek omhoog zien te houden. Maar ik hoop dat de bazen van RTL zich realiseren dat een brede publiekszender niet kan zonder een goed nieuwsprogramma. Dat geeft een station als RTL cachet.”

Harm Taselaar, hoofd van de nieuwsafdeling van RTL, heeft onlangs een gesprek gehad met de nieuwe RTL-topman Bert Habets. „Hij verzekerde me dat RTL Nieuws de ruggegraat van RTL 4 blijft.”

Dat neemt niet weg dat Taselaar de tering naar de nering moet zetten. „Op een gegeven moment is er een eind aan de extra inkomsten die je uit advertenties kan genereren. Mijn bazen hebben de afgelopen jaren veel geld gestoken in de nieuwsorganisatie. Ik ga niet om meer vragen.”

Het RTL Nieuws is vorig jaar ingrijpend gerestyled, omdat de kijkcijfers langere tijd aan het dalen waren. „Dit jaar willen we onze positie op internet gaan versterken. Daar is enige financiële ruimte voor. We hebben een groot project voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op stapel staan. Binnenkort horen we of we daarmee kunnen doorgaan.”

Ook Laroes heeft vertrouwen in de toekomst. „Ik vind dat je niet alleen met een financiële blik naar de nieuwsvoorziening mag kijken. Ik hoop de raad van bestuur van de NPO daarvan de komende maanden te kunnen overtuigen.”

    • Bart Funnekotter