‘Niemand krijgt rijles in een Ferrari’

Edwin van Calker (28) gaat sterk vooruit als bobsleeër. Bij wereldbekerwedstrijden nadert hij het podium.

Bobsleeër Edwin van Calker werd afgelopen weekeinde met remmer Sybren Jansma vierde bij een wereldbekerwedstrijd in het Duitse Königssee. Zo’n prestatie was nooit door een Nederlander geleverd. In de viermansbob werd Van Calker – met Jansma, Arno Klaassen en Yannick Greiner – veertiende. Hun beste klassering ooit.

Hoe verklaar je de progressie?

Edwin van Calker: „We werken met financiële steun van sportkoepel NOC*NSF planmatig toe naar de Winterspelen in Vancouver in 2010. Als jonge groep hebben we er dit seizoen voor gekozen veel af te dalen. Eerst de banen leren kennen en dan willen we ons materiaal verbeteren. Dat leek ons de goede weg; niemand krijgt tenslotte rijles in een Ferrari.”

Waarom gaat het met de tweemansbob beter dan met de viermansbob?

„Het materiaal is beter. En Sybren steekt in bloedvorm. Vooral onze start is goed. We hadden de tweede starttijd, net achter de Duitsers Höpfner en Mann, de olympische kampioenen. We komen uit de atletiek. Ik heb de 100 meter ooit in 10,65 gelopen en Sybren in 11 seconden. Maar toen was hij wel 85 kilo. Nu is-ie 105. Bewust, om genoeg massa in de bob te hebben.”

Is het gat met de top te dichten?

„Dat ligt aan het materiaal. We zijn in gesprek met InnoSport, TNO en technische universiteiten in Delft en Twente. Maar ik ben voorzichtig bij vernieuwingen. Het gaat nu zo goed, dat ik er meer voor voel de huidige bob te verbeteren. Voor de viermansbob geldt dat niet; dat materiaal moet beter worden om mee te kunnen doen.”

Binnenkort zijn de WK. Kansen?

„Eerst een paar starts maken, dan weet ik meer. ‘Altenberg’ is een heftige baan, maar bij gelijke starttijden als in Königssee kunnen we in de tweemansbob ver komen.”