Leerlingenaantal islamschool daalt

Het leerlingenaantal van de islamitische scholen in Nederland is vorig jaar voor het eerst gedaald. De 46 basisscholen en twee middelbare scholen telden in het jaar 2006/2007 5 procent minder leerlingen dan in het schooljaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs.

De daling heeft vooral de scholen getroffen die negatief in het nieuws zijn geweest. Zo zag het Islamitisch College Amsterdam, een middelbare school, het aantal leerlingen met 15 procent afnemen. Deze school werd in het jaarlijkse onderzoek van dagblad Trouw vermeld als slechtste middelbare school van Nederland.

Ook basisscholen in Amsterdam, Hilversum en Lelystad, waar bestuursperikelen waren, zagen het aantal leerlingen dalen. Van andere scholen steeg het leerlingenaantal, maar minder sterk dan in voorgaande jaren.

Directeur Yassin Hartog van de Islamitische Scholen Besturen Organisatie denkt niet dat de islamitische scholen in een negatieve spiraal zijn beland. „De daling treft vooral de scholen waar het bestuurlijk slecht ging, of waar het schortte aan de kwaliteit”, zegt hij. „Het is terecht dat daar wordt ingegrepen, zodat we er betere scholen van kunnen maken, met goede, jonge bestuurders.”

Een daling in het leerlingenaantal is een fase in het ontwikkelingsproces van het islamitisch onderwijs, zegt Hartog. „Dat hoort er dan bij.”

Uit onderzoek blijkt dat er, op basis van behoefte van ouders, plaats is voor 100 islamitische basisscholen. Hartog: „Maar laten we eerst de kwaliteit van de huidige 46 helemaal op orde krijgen.”

Vorige week werden twee bestuursleden van de Stichting Islamitische Scholen Helmond en Omgeving ontslagen door de rechter, omdat ze geld hadden besteed aan niet-bestaande bestuursfuncties. Eind vorig jaar constateerde de Inspectie van het Onderwijs vergelijkbare gebreken bij middelbare school Ibn Ghaldoun in Rotterdam.