‘Ik heb het druk en dus leun ik even achterover’

Elke tweede woensdag van de maand is het tegenwoordig Vrouwenwoensdag.

Met trainingen als ‘Balans in je leven’, ‘Werkende moeder’ en ‘Goochelen met tijd’.

Foto Hollandse Hoogte Hollandse Hoogte

Vier van de negen deelnemers hebben met hun kinderen bij McDonald’s gegeten. Zo hoefden ze niet te koken, konden ze snel eten en daarmee op tijd zijn voor de workshop ‘Goochelen met tijd’. Die begint namelijk om 19.00 uur en dat is een onmogelijke tijd voor werkende vrouwen met jonge kinderen. En die hebben we bijna allemaal. De vrouw die te laat komt, heeft als enige op haar gemak én lekker gegeten... Keuzes en consequenties. Waar hebben we dat vaker gehoord?

Vanavond gaat het niet over waarom het altijd vrouwen zijn die zich in een spagaat dwingen bij het combineren van werk en huishouding. Nu willen de aanwezige vrouwen eenvoudig weten hoe die spagaat wat soepeler te nemen is. Het blijkt vooral voor vrouwen met een eigen bedrijf lastig. Zoals voor Anja. Ze is op 1 mei als zelfstandig webdesigner begonnen met kantoor aan huis. „Alles is met elkaar verweven. Ben je aan het werk, wil je toch ook even de was eruit halen. Voor je het weet ben je met heel andere dingen bezig. In mijn hoofd is het één chaos.”

Wilma, nu nog in loondienst, wil komend jaar ook gaan freelancen, maar ziet er om diezelfde reden tegenop. „Ik vind het moeilijk om te kiezen. Ik wil alles, maar dat gáát dus niet.”

We weten allemaal best waar het fout loopt. En waarom. Misplaatste loyaliteit (‘kom binnen’ zeggen, ‘gaweg’ denken), aardig gevonden willen worden (niet voor niets zijn altijd dezelfde vrouwen de klos om klusjes op school te doen), geen ruimte vragen voor onszelf. En schuldgevoel: ook zo’n fijne. „Mama, ga je nou alweer weg”, vroeg Wilma’s 9-jarige dochter vanavond. Kortom, vat coach Eva de Flart samen, ons aller probleem is de medemens. De oplossing: goochelen met tijd.

Wie dat wil veranderen moet het bij zichzelf zoeken, houdt ze ons voor. Stel jezelf de juiste vragen, geef eerlijk antwoord en je bent je eigen coach.

De Flart laat ons in tweetallen oefenen. Voor deze keer stelt de ander de vragen en die mag zelf geen oplossingen aandragen – héél lastig. Wat wil je veranderen, hoe ziet een dag eruit waarop dat gelukt is, wat gaat al wel goed en hoe kun je dat uitbreiden? Ruim een half uur later inventariseren we de leerpunten. Anja: „Een tijdsschema moet voor mij en mijn huisgenoten duidelijk maken wat ik op welk moment doe.” Michelle: „Ik zal soms moeten besluiten om te ontspannen, beslissen om te vertragen. Ik heb het druk en dús leun ik even achterover.” Wilma: „Mijn succeservaringen zijn mijn gereedschap.”

Het is allemaal helder, het is allemaal logisch, maar we zijn nog niet klaar. Er is een verschil tussen willen en kiezen, zegt De Flart. „Een goed voornemen is niet meer dan het formuleren van een verlangen.” En om daadwerkelijk te kiezen moeten we ter afsluiting een kaart aan onszelf schrijven en die thuis boven ons bureau prikken: „Lieve Carola, je bent naar een workshop over timemanagement gegaan. Je hebt ontdekt wat je al wist: het draait allemaal om keuzes en consequenties. Succes!” En nu maar afwachten of het werkt.