Hoop op snel einde staking tv-schrijvers

Er lijkt een doorbraak te zijn in het conflict tussen de Amerikaanse producenten en schrijvers voor film en televisie. Daardoor is de hoop groter geworden dat de schrijversstaking, die morgen zijn vierde maand in gaat, nog voor de Oscars van 24 februari voorbij zal zijn. Misschien zelfs nog deze week.

De overeenstemming zou volgens berichten in de Amerikaanse pers lijken op het akkoord dat eerder is gesloten tussen de producenten en de regisseurs. Belangrijk daarbij was dat de producenten erkennen dat regisseurs recht hebben op inkomsten uit de vertoning op internet, maar dat de hoogte daarvan pas wordt vastgelegd als die markt volwassen is. De schrijvers zouden tot een vergelijkbare schikking bereid zijn. Er zou nu gesleuteld worden aan een formulering die voor beide partijen aanvaardbaar is.

Voor het akkoord van kracht wordt moeten eerst de besturen van de schrijversbond aan de westkust en aan de oostkust ermee instemmen. Vervolgens moet een meerderheid van de 10.000 leden het ondertekenen. Daarna is de vraag wat de acteurs gaan doen. Hun overeenkomst met de producenten loopt op 30 juni af.

De staking heeft grote financiële schade veroorzaakt doordat de opnames van nieuwe films en tv-series moesten worden uitgesteld.