Heimwee naar Riemer en Annie

In het halve mensenleven dat het gezicht van Heerenveen werd bepaald door trainer Foppe de Haan, voorzitter Riemer van der Velde én zijn vrouw Annie had de club door de familiaire sfeer een fatsoenlijke uitstraling. Dat leek kneuterig, maar er werd toch de Champions League mee gehaald. Inmiddels is de Friese club ook verstrikt geraakt in de gewetenloze jungle van het profvoetbal. Hoe de arbitragecommissie volgens de letter van de reglementen ook oordeelt in de zaak-Alves, Heerenveen en de Braziliaanse spits lijden het nodige gezichtsverlies. In het tv-programma Voetbal Insite zei Heerenveen-directeur Yme Kuiper dat de spits nu van AZ was geweest als het akkoord zou zijn gegaan met de verdeling die hij had voorgesteld van het deel van de afkoopsom waarop Alves volgens het contract met Heerenveen recht zou hebben. Dit was vijf procent, ofwel 675.000 euro. Ieder zou 275.000 euro betalen, c.q. inleveren. „Alves was het hiermee eens.”

Daarmee bekende de jurist Kuiper dat Alves wel degelijk de intentie had naar AZ te gaan, hetgeen de spits juist in een arbitragezaak betwistte. En dat Heerenveen aanvankelijk bereid was de grillige prof naar Alkmaar te laten verhuizen, tot Middlesbrough zich meldde. Verder is het bedenkelijk dat Heerenveen vaker deze clausules laat opnemen, maar die anderen laat betalen als dat de club te veel geld kost. Dit vond AZ kennelijk principieel onjuist. De club wilde een ton bijdragen en stond garant voor het aandeel van Alves van 250.000 euro als de Braziliaan onverhoopt niet wilde inleveren. En hoe groot was die kans niet. Het leek normaal zakendoen, maar niet in de voetbalwereld. Heerenveen kon zich lang verschuilen achter het ontbreken van een akkoord over de clausule en zo de concurrent een loer draaien. Uiteindelijk scheelde dat wel een slordige 2 miljoen euro. Middlesbrough, de lachende derde, betaalt met 16 miljoen euro 2 miljoen minder dan AZ bereid was op tafel te leggen.

Erik Oudshoorn