Grote betoging in Ankara

Vele tienduizenden, volgens de militaire autoriteiten 125.000, Turken hebben zaterdag in Ankara gedemonstreerd tegen het voorstel van de regering om vrouwen toe te staan de islamitische hoofddoek op de universiteiten te dragen. Het dragen van een islamitische hoofddoek werd in de jaren tachtig in het hoger onderwijs verboden.

De versoepeling van het hoofddoekverbod – de burqa blijft verboden en het mag alleen gaan om een losse hoofddoek die onder de kin wordt vastgeknoopt – zal naar verwachting deze week nog door het parlement worden goedgekeurd. De regerende, in de islam gewortelde AK-partij domineert het parlement.

„Turkije is seculier en blijft seculier”, scandeerden de betogers zaterdag terwijl ze marcheerden naar het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van het moderne, seculiere Turkije. „Ik ben woedend over de pogingen om de republiek zelf te bedekken”, zei de schrijver Sevgi Ozel tegen een Turkse televisiezender. Veel seculiere Turken zijn bang dat de versoepeling van het hoofddoekverbod uiteindelijk zal leiden tot druk op alle vrouwen de hoofddoek te gaan dragen en zich in het algemeen in islamitische kledij te hullen.

De regering wijst alle seculiere kritiek van de hand. „We willen alle belachelijke verboden in Turkije opheffen; we willen dat iedereen vrij kan rondlopen en onderwijs ontvangen, of het nu in minirok is of hoofddoek”, zei Egemen Bagis, een naaste medewerker van premier Erdogan. Opiniepeilingen suggereren dat een meerderheid van de 70 miljoen Turken dat standpunt deelt. (AP, Reuters)