Geweld Kenia breidt zich uit, ondanks bemiddeling

Het geweld in Kenia heeft dit weekend weer nieuwe steden en dorpen bereikt, ondanks toezeggingen van regering en oppositie om te proberen binnen twee weken een oplossing aan te dragen.

De gesprekken tussen beide partijen, die volgens Keniaanse media een cruciale fase ingaan, zouden vandaag worden voortgezet onder leiding van oud-VN-chef Kofi Annan. Maar de bemiddeling kampt met tegenslag, nu Cyril Ramaphosa zich vandaag terugtrok als onderhandelaar. Ramaphosa smeedde in 1994 een regering tussen de partijen van Nelson Mandela en W.F. de Klerk, de laatste apartheidspresident. Vandaag trok hij zich terug, omdat de Keniaanse autoriteiten zich sceptisch over hem uitlieten. Er werden geruchten verspreid over zakelijke relaties tussen Ramaphosa en oppositieleider Raila Odinga.

De gewelddadigheden die uitbraken na de omstreden herbenoeming van president Mwai Kibaki, eind december, sloegen dit weekend over naar dorpen in het grensgebied met Tanzania. In Sotik, in het zuidwesten, werden gisteren en vannacht minstens zeventien mensen omgebracht. In Eldoret en Borabu werden kerken in brand gestoken.

Verspreid over de regio vielen in totaal enkele tientallen doden. Het geweld in Kenia concentreert zich in het westen, waar sinds de verkiezingen claims over grondbezit worden uitgevochten langs tribale lijnen.

In Nairobi bemiddelde Kofi Annan vandaag opnieuw tussen afvaardigingen van Kibaki en Odinga. Vrijdag kwamen de partijen overeen dat ze zouden proberen om „binnen vijftien dagen” een einde te maken aan het geweld. Vandaag zou gepraat worden over het lot van de 300.000 Kenianen die uit hun huizen zijn verdreven wegens hun etnische achtergrond. Het vraagstuk van de vluchtelingen is van enorm belang gelet op de rol die grondbezit speelt in de Keniaanse crisis. Onduidelijk is hoe de vluchtelingen ooit moeten terugkeren naar hun huizen.

De bemiddelingspogingen worden bemoeilijkt door aanhoudende verwijten tussen regering en oppositie. Odinga pleitte gisteren voor een gewapende interventie in Kenia door militairen van de Afrikaanse Unie of de Verenigde Naties. Volgens de oppositieleider zijn de Keniaanse ordediensten op de hand van Kibaki.