Ga lekker weg, ‘Joran is hier niet’

Het is middernacht. De Markt in Drachten, een parkeerterreintje bij het centrum, staat stampvol auto’s en mensen. „Daar’’, wijst een man naar het appartementencomplex. „Daar moet hij zitten. Op de derde verdieping, onder dat platte dak.’’ Maar of dat zo is? Het gerucht – in de wereld gebracht op televisie – gaat dat Joran van der Sloot is ondergedoken in het doorgaans op zondag uitgestorven dorp, net nadat misdaadjournalist Peter R. de Vries een twee uren durend programma aan hem heeft gewijd.

Mensen maken foto’s, een cameraman richt een schijnwerper op de donkere ramen. „Naar rechts, nu dat andere raam nemen’’, geeft een omstander aanwijzingen. Twee beveiligers sommeren nieuwsgierigen die zich over de naambordjes buigen om weg te gaan. „De bewoners willen rust’’, zeggen ze. Niet allemaal, zo blijkt. Diverse bewoners verschijnen op hun balkons en kijken naar de menigte. Vlak voor de uitzending staan er slechts enkele auto’s. Twee agenten manen bestuurders weg te gaan. „Ga lekker rijden. Hij zit hier niet.’’ Een jongen verwacht Van der Sloots arrestatie na de uitzending. „Die kankerlijer. Ik sla hem dood.’’

Voor een snacktent staat een groepje Drachtsters naar boven te staren. „Waar rook is, is vuur. Hij moet daar zitten, anders zet je geen bewaking voor de deur.’’ Een ander wijst naar het platte dak. „Ik zag daar iemand’’, verzekert ze. „Ja, daar staat-ie’’, roept een ander gekscherend.

Als een taxi de parkeerplaats afrijdt, rennen tientallen omstanders erheen. „Check de kofferbak’’, grapt een jongen. „Moordenaar!’’ roept een ander. Een bewoonster leunt over haar balkon. „Ze moeten hem maar oppakken. Daar heb ik geen problemen mee’’, zegt ze. Rond een uur stroomt het plein weer leeg.